Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
09.02.2021 08:35

ÚĽUV spustilo 8. ročník súťaže V krajine remesiel


Snímka zdroj: (tasr).


Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) spustilo 8. ročník celoslovenskej súťaže remeselnej tvorivosti detí a mládeže. Súťaž pod názvom V krajine remesiel má v nich vzbudiť záujem o tradičné ľudové remeslá, podporiť výtvarnú kreativitu.


„A takisto vytvoriť prepojenie medzi zapojenými školami a účastníkmi a ÚĽUV-om,” informovala za organizátora Martina Polakovičová.

Dodala, že v roku 2021 stanovili pre súťažiacich päť tém - "Zakliate v dreve" (vytvorenie prác rezbárskou technikou), "Noty pre drôty" (využitie drotárskej techniky), "Nite nebláznite" (využitie tradičných textilných techník a spôsobov výzdoby), "Na sklo maľované" (tradičný spôsob maľby/podmaľby na tabuľové sklo), "Pletky s pletivami" (využitie techniky pletenia a výroby z prírodných materiálov).

Súťažiť sa bude v troch vekových kategóriách od ôsmich do desiatich rokov, od 11 do 14 rokov a od 15 do 18 rokov.

O výsledkoch rozhodne odborná porota zložená z etnológov, výtvarníkov a výtvarných pedagógov zameraných na školský vek. „Hodnotiť sa bude predovšetkým realizačná kvalita diela, náročnosť pracovného postupu podľa veku súťažiaceho, estetická a výtvarná kvalita diela a miera zaujatia práce tradičným remeslom, či už jeho technikou, materiálom alebo výzdobou,” spresnila Polakovičová.

Do celoslovenskej súťaže remeselnej tvorivosti detí sa môžu záujemcovia prihlásiť do 15. apríla, čo je posledný deň na doručenie prihlášok a zároveň aj súťažných prác. O víťazoch v jednotlivých súťažných témach a vekových kategóriách rozhodne porota do 30. júna.

Informácie o súťaži a prihláška sú dostupné na www.uluv.sk.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.03.2019
Deti a mládež si môžu vyskúšať remeselnú zručnosť v celoslovenskej súťaži
Celoslovenskú súťažnú prehliadku remeselnej tvorivosti organizuje Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v Bratislave pod názvom V krajine remesiel. Je určená pre deti a mládež vo veku osem až 15 rokov, ktoré do siedmeho ročníka podujatia zašlú svoje práce s prihláškou do 17. mája.
viac
05.03.2020
Je to v mojich rukách
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyhlasuje 25. ročník medzinárodnej súťaže umeleckej tvorivosti - Zelený svet.
viac
07.01.2021
Celoštátna súťaž Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2018 a 2019
Ministerstvo kultúry ocení najlepšie obnovené či zrekonštruované pamiatky. Majitelia všetkých národných kultúrnych pamiatok sa môžu so svojimi projektmi prihlásiť do celoštátnej súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka 2018 a 2019. Prihlášky do súťaže musia poslať do 31. januára 2021.
viac
25.08.2021
Nový ročník súťaže Zelený svet
Slovenská agentúra životného prostredia organizuje 26. ročník medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí a mládeže. Prostredníctvom témy Lokálnosť je naša budúcnosť vyzýva mladých ľudí, aby sa zamysleli nad pojmom „lokálnosť“. Termín uzávierky súťaže je 30. novembra 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %