Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
04.03.2019 10:55

Deti a mládež si môžu vyskúšať remeselnú zručnosť v celoslovenskej súťaži


Ilustračná snímka. Zdroj: ÚĽUV


Celoslovenskú súťažnú prehliadku remeselnej tvorivosti organizuje Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v Bratislave pod názvom V krajine remesiel. Je určená pre deti a mládež vo veku osem až 15 rokov, ktoré do siedmeho ročníka podujatia zašlú svoje práce s prihláškou do 17. mája.


Môžu to byť jednotlivci alebo žiaci základných škôl, základných umeleckých škôl, osemročných gymnázií, centier voľného času, kultúrnych a osvetových zariadení. Informuje o tom webová stránka ÚĽUV.       

Zámerom súťaže je vzbudiť ich záujem o tradičné ľudové remeslá, posilniť vedomie kultúrnej identity, podporovať výtvarnú kreativitu a manuálnu zručnosť. Tiež vytvoriť trvalú komunikačnú väzbu medzi zapojenými školami, ocenenými žiakmi, pedagógmi, lektormi a ÚĽUV, ale aj prezentovať výsledky na verejnosti.         

Súťažiaci majú na výber vyskúšať si šikovnosť rúk a umeleckú fantáziu v šiestich témach podľa druhu materiálu - drevo, drôt, textil, maľba na sklo, pletenie z prútov, slamy alebo šúpolia. Najpestrejšia je šiesta téma s názvom Veci, čo nevedia všetci. V nej možno vytvoriť úžitkové alebo dekoratívne predmety z tradičných špecifických materiálov (koža, rohovina, mosadz, cín) technologickými postupmi výroby, akými sú ozdobné rezbárske techniky, zdobenie kraslíc farbením, batikovaním, voskovaním, vyškrabovaním, olepovaním slamou, bavlnkou či sitinou.       

Porota, zložená z etnológov, výtvarníkov a výtvarných pedagógov, bude zaslané práce hodnotiť v dvoch vekových kategóriách - osem až 11 rokov a 12 až 15 rokov. Verejné vyhlásenie výsledkov a udelenie cien najlepším sa uskutoční v októbri pri otvorení výstavy V krajine remesiel.       

Podmienky, prihlášky a štatút súťaže sú k dispozícii v ÚĽUV v Bratislave a na internetovej stránke www.uluv.sk.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.02.2019
Zima verzus jar hľadáčikom fotoaparátu
Ministerstvo životného prostredia SR vyhlasuje spolu s organizačným garantom – Slovenskou agentúrou životného prostredia 2. kolo národnej fotografickej súťaže pre deti a mládež Envirospektrum 2019.
viac
30.04.2020
Prezentačné i edukačné aktivity ponúka ÚĽUV na webe i sociálnych sieťach
Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) sa pridalo ku kultúrnym inštitúciám, ktoré svoju činnosť presunuli v čase pandémie nového koronavírusu do online priestoru.
viac
09.02.2021
ÚĽUV spustilo 8. ročník súťaže V krajine remesiel
Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) spustilo 8. ročník celoslovenskej súťaže remeselnej tvorivosti detí a mládeže. Súťaž pod názvom V krajine remesiel má v nich vzbudiť záujem o tradičné ľudové remeslá, podporiť výtvarnú kreativitu.
viac
24.01.2024
Súťaž Javiskový škriatok predstaví detskú dramatickú tvorivosť
Divadlá hrajúce predstavenia pre deti z okresov Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce sa 12. a 13. marca zídu v Dome kultúry v Šali na regionálnej prehliadke. Podujatie s názvom Divadelný škriatok je súťažou detskej dramatickej tvorivosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %