Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
30.04.2020 01:00

Prezentačné i edukačné aktivity ponúka ÚĽUV na webe i sociálnych sieťach


Snímka zdroj: (tasr).


Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) sa pridalo ku kultúrnym inštitúciám, ktoré svoju činnosť presunuli v čase pandémie nového koronavírusu do online priestoru.


„Vytvorili sme viaceré tematické sekcie, ktoré priebežne rozširujeme a dopĺňame o ďalšie aktivity. Kontaktnými bránami sú webová stránka a profil inštitúcie na sociálnych sieťach,” informovala Andrea Orelová z ÚĽUV-u.

Sekciou, prostredníctvom ktorej si používatelia môžu vyskúšať umelecké remeselné činnosti, sú Minikurzy. „Pri výbere a príprave kurzov sme vychádzali z materiálov, ktoré sú bežne dostupné v každej domácnosti,” priblížila Orelová.

Pre deti, ale i dospelých a súčasne aj pedagógov je určená audionahrávka knihy Ako sa kedysi hospodárilo. „Naším zámerom bolo pútavou formou priblížiť poslucháčom informácie o tom, ako vyzeralo roľnícke gazdovstvo v minulosti, aké práce na ňom ľudia vykonávali, aké náradie sa používalo, aké rastliny sa pestovali, ako sa chovali zvieratá. Zároveň sa deti dozvedia o remeslách, ktoré s hospodárením súviseli,” objasnila Orelová.

Tradície ľudovej kultúry pre deti v mladšom školskom veku približujú pracovné listy z edície pracovných zošitov „Huncút“, pričom listy je možné voľne stiahnuť z internetu a vytlačiť aj v domácich podmienkach. „Tvorivosť detí podnecujú rôzne úlohy spojené s kreslením, maľovaním, vyfarbovaním a vystrihovaním,” dodala Orelová.

Pripomenula tiež, že v sekcii virtuálnych výstav je k nahliadnutiu online prezentácia výstavy Srdcom zdobené, ktorá je aktuálne inštalovaná v Regionálnom centre remesiel ÚĽUV v Košiciach. „Z dôvodu zatvorenia galérií prinášame aspoň malú 'ochutnávku' z prehliadky ornamentov z tradičnej ľudovej kultúry. Už onedlho pribudne do tejto sekcie aj virtuálna prehliadka výročnej výstavy ÚĽUV-u, ktorá vzdáva hold ľudovým hudobným nástrojom a ich výrobcom,” dodala zástupkyňa ÚĽUV-u.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.10.2016
Dobrovoľní online mentori pomôžu deťom z rómskych osád
Na podporu vzdelávania a napredovania detí z rómskych osád spustila organizácia ETP Slovensko webovú stránku online mentoringu www.schopnedeti.sk, ktorá je prístupná od 1. októbra.
viac
17.05.2017
Školáci, súťažte! Digitálny pracovný zošit vás s triedením odpadu aj zabaví
Pre školopovinné deti je tu nová online pomôcka - digitálny pracovný zošit, ktorý ich naučí triediť.
viac
14.05.2020
ŠPÚ vypracoval pracovný zošit pre žiakov z vylúčených rómskych lokalít
V snahe čo najviac pomôcť učiteľom, školám, ale aj rodičom pri zabezpečovaní vzdelávania žiakov z vylúčených rómskych lokalít v období prerušenia vyučovania v školách z dôvodu pandémie nového koronavírusu vznikol pracovný zošit pre prvý stupeň základných škôl.
viac
09.10.2020
Liptovské múzeum chystá online vzdelávacie prenosy pre školy
Liptovské múzeum v Ružomberku pripravuje inovatívnu formu vzdelávacích programov pre školy. Prostredníctvom priamych internetových prenosov z prostredia svojich expozícií ponúkne učiteľom a žiakom vybrané témy z regionálnej histórie, národopisu i prírodných vied.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %