Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
18.09.2024 01:10

ÚĽUV otvára dvojdňový festival ľanu, konopy a žihľavy


Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV). Snímka: Teraz.sk


Ľan, konopa a žihľava budú v centre pozornosti na dvojdňovom festivale s názvom Tradičné vlákna pre súčasný svet, ktorý v stredu otvára Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV).


"Keď sme koncipovali toto podujatie, hlavným zámerom bolo, aby sme prepojili odborníkov, laikov a záujemcov o pestovanie, spracovanie a výrobu rôznych produktov z prírodných vlákien. Chceli sme dať priestor aj teórii, aj praxi," povedala pre TASR za organizátorov Jana Motyčková.         

Dopoludňajší program v bratislavskom V-klube tvoria prednášky odborníkov a vedeckých pracovníkov. "Popoludní sa presunieme do Starej tržnice, pretože sme spojili sily s webovým portálom SAShE.sk," približuje Motyčková program, ktorý ponúkne moderované rozhovory s lokálnymi značkami, remeselníkmi a dizajnérmi. Svoje aktivity predstaví napríklad občianske združenie Textilné centrum 100 %, ktorého snahou je aktívna práca so živým remeslom a priemyselnými technológiami smerom k udržateľnosti a podpora vzdelávania v tejto oblasti.         

Svoju konopnú farmu na východnom Slovensku a všestranné využitie konopy siatej a prepájanie tradičných poľnohospodárskych metód s modernou vedeckou precíznosťou predstaví Silvia Vodalová. Návštevníci podujatia sa môžu stretnúť aj s Vladimírou Voltner Maťaše, mladou dizajnérkou, pestovateľkou ľanu, propagátorkou udržateľného životného štýlu, ktorá uvedie svoj Príbeh ľanu ocenený špeciálnym uznaním v súťaži Národná cena za dizajn a tiež inovované nástroje na spracovanie ľanu.         

Druhý festivalový deň (19. 9.) bude patriť interaktívnemu predvádzaniu tradičného aj moderného spracovania ľanu, konopy a žihľavy vo Dvore remesiel ÚĽUV na Obchodnej ulici, kde sa návštevníci môžu zoznámiť aj s farbením archívnych ľanových a konopných textílií alebo si pozrieť predvádzanie paličkovanej čipky, háčkovania, tkania a vyšívania z ľanovej a konopnej priadze. V popoludňajších hodinách sa v Galérii ÚĽUV bude konať komentovaná prehliadka výstavy Tradícia netradične: Ľan a konopa.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.06.2016
Festival chutí ponúkne jahodové dezerty, ale aj jahodové pivo
Festival chutí Nitrianskeho kraja oživí Svätoplukovo námestie a nitriansku pešiu zónu v sobotu 4. júna.
viac
07.07.2016
Bratislavský región sa predstaví celej Európe
Jedným z prvých podujatí slovenského predsedníctva v Rade EÚ bude 7. Európsky samit regiónov a miest. Už tento víkend sa Bratislava stane strediskom zástupcov Európskeho výboru regiónov.
viac
09.08.2016
Pozvánka na 23. ročník Hornotoryského festivalu Jána Lazoríka 2016
V areáli Centra ľudovej kultúry – amfiteátri v Krivanoch sa 12. a 13. augusta uskutoční 23. ročník Hornotoryského folklórneho festivalu Jána Lazoríka 2016.
viac
21.10.2016
Festival Babie leto
Občianske združenie SOSNA vo svojom Ekocentre v Družstevnej pri Hornáde od roku 2010 pravidelne organizuje 2-krát ročne festivaly, zamerané na prepojenie umenia, ekológie a filozofie s praktickými témami. Jesenný festival Babie leto 2016 sa uskutoční v sobotu 22. októbra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %