Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
26.04.2021 10:30

Ulicu Pod Kalváriou mesto zrekonštruuje za viac ako 700 000 eur


Ilustračná snímka.


Mesto Banská Štiavnica chystá rekonštrukciu ulice Pod Kalváriou, do jej komplexnej obnovy plánuje investovať viac ako 700 000 eur. Ako potvrdila primátorka mesta Nadežda Babiaková, práce čiastočne ovplyvnia aj tohtoročnú letnú turistickú sezónu.


„Ide o celoplošnú opravu vrátane kanalizácie, vybudovania chodníka, nových povrchov, priestorov na parkovanie a nového verejného osvetlenia. Celkovo sa zmení charakter ulice, ktorá dostane kultivovanú dobovú podobu,“ uviedla Babiaková. Ako dodala, komplexná rekonštrukcia zvýši bezpečnosť i celkový komfort obyvateľov a návštevníkov lokality.

Ulicu, ktorá vedie k ikonickej banskoštiavnickej kalvárii, plánovala samospráva rekonštruovať v dvoch etapách. Začať chcela v roku 2020, no i z dôvodu pandémie nového koronavírusu od pôvodných plánov upustila. Kedy sa práce začnú, ukáže až výsledok verejného obstarávania, podľa primátorky však rekonštrukcia zasiahne minimálne do jedného mesiaca z hlavnej letnej turistickej sezóny.

„Musíme to budovať vtedy, keď to dovolí počasie. Banská Štiavnica je zradná, takéto veci sa nedajú robiť v zimných mesiacoch,“ vysvetlila Babiaková. S prácami, ktoré potrvajú približne štyri mesiace, chce preto mesto začať najneskôr 15. augusta. Návštevníci sa však podľa primátorky na kalváriu bez problémov dostanú, rovnako budú mať zabezpečený prístup do svojich domov aj obyvatelia ulice.

„Finančných prostriedkov na komunikácie a verejné priestranstvá nie je nikdy dosť. Tento rok do rekonštrukcie verejných priestranstiev len v mestskej pamiatkovej zóne investujeme viac ako 1,6 milióna eur,“ uzavrela primátorka s tým, že okrem ulice Pod Kalváriou mesto plánuje i komplexnú rekonštrukciu ulice Dolná Resla.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2017
Začína sa s obnovou najzanedbanejších ciest a chodníkov
Zvolenská cesta a Poľná ulica patria k najvyťaženejším a najzanedbanejším miestnym komunikáciám (MK) v Banskej Bystrici. Na ich žalostný stav už dlhodobo poukazujú aj samotní Banskobystričania.
viac
08.01.2021
Prievidza investuje do škôl v tomto roku 1,44 milióna eur
Samospráva Prievidze investuje tento rok do škôl 1,44 milióna eur. Viac peňazí pôjde pre materské školy (MŠ). Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.
viac
08.01.2021
V roku 2021 chystá B. Štiavnica aj niekoľko väčších investícií
Mesto Banská Štiavnica ešte nemá schválený rozpočet na rok 2021, poslanci o ňom budú hlasovať na niektorom z najbližších mestských zastupiteľstiev. Potvrdila to primátorka Nadežda Babiaková s tým, že v návrhu rozpočtu sa našiel priestor aj na niekoľko väčších investícií.
viac
06.04.2022
B. Štiavnica po obnove ulice Pod kalváriou bude rekonštruovať aj Dolnú Reslu
Po rekonštrukcii ulice Pod kalváriou, ktorá aktuálne finišuje, sa začne v starobylej Banskej Štiavnici aj obnova ďalšej dôležitej cesty v centre mesta – Dolnej Resly. Náklady na jej obnovu by mali dosiahnuť približne 851 000 eur. Uviedla to primátorka Nadežda Babiaková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %