Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
25.08.2021 12:45

TTSK odštartoval výstavbu komunitného bývania pre klientov DSS


Snímka zdroj: seredonline.sk


Výstavbu nízkoenergetických rodinných domov v rámci projektu deinštitucionalizácie domova sociálnych služieb (DSS) pre deti a dospelých odštartovali v utorok v Okoči – Opatovskom Sokolci v okrese Dunajská Streda.


Do roku 2023 by mali vyrásť pre potreby 60 klientov štyri nové nízkoenergetické rodinné domy a rozšíri sa tiež existujúci objekt bývalej materskej školy.       

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) ako zriaďovateľ zariadenia získal na investíciu v celkovej hodnote takmer 4,2 milióna eur príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu. Informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič pri oficiálnom spustení stavebných prác.       

„Po len nedávnom otvorení zariadenia podporovaného bývania v Senici sa púšťame do ďalšieho projektu, ktorého cieľom je dosiahnuť prechod z inštitucionálnej na komunitnú formu sociálnej starostlivosti. Vďaka desiatim samostatným bytovým jednotkám v Okoči získa až šesť desiatok klientov lepšie podmienky na celoročné bývanie. Bezbariérové priestory podporia samostatnosť, prirodzený život a sociálne začlenenie prijímateľov sociálnych služieb do spoločnosti,“ povedal Viskupič.      

Projekt nadväzuje na prípravnú fázu transformácie zariadenia, ktorá sa začala už v roku 2014. Zariadenie sa vtedy zapojilo do národného vzdelávacieho projektu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR s názvom Podpora procesu deinštitucionalizácie a transformácie systému sociálnych služieb. Časť klientov bola následne premiestnená do dvoch prenajatých rodinných domov.       

DSS sa pasuje s problémami umiestnenia klientov od roku 2007, keď, ako pripomenul starosta obce Ladislav Polák, ich pôvodné sídlo v kaštieli vyhorelo a DSS spolu s TTSK a obcou muselo hľadať náhradné riešenie. Podľa riaditeľa DSS Tibora Veresa nové bývanie prinesie nové východiská pre prácu s klientom. „Keď je klient spokojný so svojím bývaním, je pokojnejší a otvorenejší,“ povedal.       

TTSK zo svojho rozpočtu zakúpil na projekt v predstihu pozemky a nehnuteľnosti vhodné na realizáciu stavieb a tiež budovu na presídlenie administratívy. „Komunitnú formu považujeme za budúcnosť v poskytovaní sociálnych služieb. Takto dokážeme zvyšovať životnú úroveň zdravotne a mentálne znevýhodnených obyvateľov. Teším sa, že výstavba rodinných domov k tomu prispeje. Súčasne vítam, že TTSK má v procese deinštitucionalizácie okrem zariadenia v Okoči ďalších sedem zariadení, ktoré buď už majú alebo pripravujú transformačný plán,“ skonštatovala riaditeľka odboru sociálnych vecí Úradu TTSK Blažena Flamíková.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2021
V Prievoze vznikne komunitné nájomné bývanie pre seniorov
V bratislavskom Prievoze na Parkovej ulici vznikne komunitné nájomné bývanie pre seniorov.
viac
20.01.2022
V Rusovciach sa chystá rozsiahly developerský projekt
V bratislavských Rusovciach plánuje niekoľko investorov rozsiahly developerský projekt, ktorý počíta s výstavbou 18 polyfunkčných objektov a nízkopodlažnej individuálnej obytnej zástavby v podobe 91 rodinných domov.
viac
03.08.2022
Mesto začalo s výstavbou troch bytových domov
Tri bytové domy so 70 nájomnými bytmi bežného štandardu začalo v uplynulých dňoch stavať mesto Vranov nad Topľou.
viac
12.06.2023
Mesto pripravuje pozemky na výstavbu nových rodinných domov
Mesto Rimavská Sobota začalo s prípravou pozemkov pre novú individuálnu bytovú výstavbu (IBV) v lokalite s názvom Sobôtka III. V novej štvrti by mohlo pribudnúť vyše 130 rodinných domov. Uviedol to primátor mesta Jozef Šimko.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %