Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
01.06.2020 09:00

Trnavský župan rokoval s vicepremiérom o posilnení kompetencií krajov


Na ilustračnej snímke Jozef Viskupič - predseda TTSK a predseda združenia samosprávnych krajov SK8.


Predseda Trnavského samosprávneho kraja a predseda združenia samosprávnych krajov SK 8 Jozef Viskupič prijal 29. mája v Trnave podpredsedu vlády Slovenskej republiky Štefana Holého. Rokovali o reforme verejnej správy a o dodržiavaní legislatívneho procesu.


SK 8 presadzuje myšlienku dokončenia reformy verejnej správy založenú na princípoch decentralizácie a subsidiarity. Cieľom samosprávnych krajov pri súvisiacej úprave systému financovania samospráv je posilnenie ich fiškálnej autonómie.

Programové vyhlásenie novej vlády predpokladá vznik odbornej Komisie na štrukturálnu reformu verejnej správy, ktorá bude v rámci Úradu vlády SR v gescií podpredsedu vlády pre legislatívu a strategické plánovanie.

„Vnímam veľký dopyt po zmene, z mnohých strán počúvame, že súčasný správny systém má veľa rôznych neduhov. Preto vypracujeme detailné procesné analýzy a pokúsime sa vytvoriť prevádzkový koncept, aby ľudia po zmene pocítili reálne benefity a aby systém fungoval bez komplikácií. Máme úprimnú ambíciu už čoskoro vytvoriť pracovnú skupinu z odborníkov, ktorí začnú potrebné zmeny pripravovať a riešiť“ povedal Štefan Holý.

Druhou témou rokovania bola úprava legislatívneho procesu. V tejto súvislosti predseda SK 8 Jozef Viskupič uviedol, že „samosprávne kraje sú opakovane vynechávané z legislatívneho procesu tým, že nebývajú prizývané do pripomienkových konaní. Poprosil som pána podpredsedu vlády, aby dohliadal na dodržiavanie legislatívnych pravidiel vlády, v ktorých je táto povinnosť zakotvená.“

Autor: (ttsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.01.2020
J. Viskupič: S ÚMS sa zhodujeme v otázke reformy verejnej samosprávy
Združenie samosprávnych krajov SK8 víta aktivitu Únie miest Slovenska (ÚMS), ktorá v utorok predstavila svoj koncept dokončenia reformy verejnej správy.
viac
13.11.2020
Prezidentka: K samosprávam sa treba správať ako k partnerom
Samosprávy sú kľúčovým faktorom pri správe vecí verejných, čo sa ukázalo aj pri nedávnom celoplošnom testovaní na COVID-19. Po stretnutí so zástupcami Únie miest Slovenska (ÚMS) a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to vo štvrtok vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová.
viac
04.12.2020
Samospráva je mechanizmus, ktorý musí rozmýšľať strategicky
Samospráva zabezpečuje oblasti, ktoré sa bezprostredne dotýkajú života obyvateľov. Je to živý mechanizmus, ktorý strategicky rozmýšľa, plánuje a rieši veci.
viac
10.11.2021
ZMOS a SK 8 ohlásili spoluprácu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Združenie samosprávnych krajov SK 8 chcú spolupracovať na rozvoji územia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %