Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
24.11.2016 11:00

Trnava má nové červeno-biele kontajnery na zber malých elektrospotrebičov


Trnava je prvým mestom na Slovensku, kde budú kontajnery umiestnené. Nasledovať budú v krátkom čase mestá Hlohovec, Šaľa a Senec.


V Trnave slávnostne predstavili novinku na Slovensku. Červeno-biele kontajnery, ktoré budú slúžiť občanom na zber veľmi malého elektroodpadu, ako i prenosných batérií a akumulátorov.


Organizácia zodpovednosti výrobcov pre elektrozariadenia, batérie a akumulátory poskytne mestu Trnava postupne 15 takýchto kontajnerov.

Kontajnery majú slúžiť na zber malých elektrospotrebičov, ako napríklad kalkulačiek, rádií, počítačov a počítačového vybavenia, discmanov, telefónov, videokamier alebo menšieho elektrického náradia, či hračiek vrátané batérií a akumulátorov.

Systematický, oddelený zber elektroodpadu funguje na Slovensku od roku 2005. Občania majú možnosť bezplatne odovzdať staré, nepotrebné elektrospotrebiče ako sú televízory, chladničky, práčky a pod. na obecných a mestských zberných dvoroch alebo v predajniach s elektrospotrebičmi, respektíve pri zakúpení a donáške nového elektrospotrebiča. Napriek tomu triedenie veľmi malého elektroodpadu alebo batérií tvorí stále len malú časť objemu vytriedeného a vyzbieraného elektroodpadu. Malé elektrospotrebiče alebo batérie totiž končia v zmesovom komunálnom odpade omnoho častejšie ako väčšie druhy elektroodpadu.

Je často nepraktické merať cestu na vzdialený zberný dvor alebo do elektropredajne kvôli odovzdaniu drobného, starého elektrospotrebiča alebo batérie a mobilný zvoz sa v mestách a obciach vykonáva zväčša len dvakrát do roka. Občan si často ani neuvedomí, že malý elektrospotrebič alebo batéria do kontajnera pre zmesový komunálny odpad nepatrí a i malé elektrospotrebiče si zaslúžia byť recyklované.

„Kontajnery budú umiestnené na už existujúce stojiská kontajnerov na triedenie iných zložiek komunálneho odpadu v husto obývaných častiach mesta a pri nákupných centrách tak, aby boli čo najväčšiemu počtu obyvateľov na očiach, a zároveň aby boli ľahko dostupné,“ vysvetlil primátor Peter Bročka.

 

Autor: (ts)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.11.2016
Nadišiel už na Slovensku čas podzemných kontajnerov?
„Pri praktickom riešení problémov s odpadmi zaostáva Slovensko za Českom o približne 20 rokov,“ konštatuje riaditeľka Organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI-PAK Hana Nováková.
viac
29.12.2017
Obec Krakovce bude čoskoro sebestačná v oblasti nakladania s odpadmi
Obec Kvakovce vo Vranovskom okrese bude čoskoro sebestačná v oblasti nakladania s odpadmi. Uspela s projektom zvýšenia kapacity triedeného zberu a získala nenávratný finančný príspevok (NFP).
viac
17.05.2021
V troch lokalitách v Dubnici nad Váhom vybudujú nové polopodzemné kontajnery
Mesto vybuduje v nadchádzajúcich týždňoch nové stojiská polopodzemných kontajnerov v troch lokalitách – predovšetkým tam, kde súčasné kontajnerové stojiská kapacitne nepostačujú a nie je možné ich rozšíriť doplnením o ďalšiu zbernú nádobu.
viac
05.06.2021
ENVI-PAK - organizácia zodpovednosti výrobcov - odpovedá na vaše otázky
Ak potrebujete poradiť v oblasti odpadov, píšte na adresu komunikacia@envipak.sk.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %