Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
26.04.2023 08:25

Tri obce budú mať šancu vybudovať sad so vzácnymi odrodami ovocných stromov


Ilustračná snímka.


Ďalšie tri obce majú šancu získať vzácne odrody ovocných stromov. Centrum environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica otvára prvý ročník projektu komunitných ovocných minisadov - Jedlé ostrovy. Informovala o tom komunikačná manažérka CEEV Živica Eva Sládková.


Projekt je určený pre samosprávy. Tie majú podľa organizátorov "možnosť získať ovocný sad plný života a vytvoriť zmysluplný komunitný priestor s dôrazom na záchranu vzácnych starých a krajových odrôd ovocných stromov s prímesou ovocných kríkov a trvaliek".

"Nezanedbateľnou súčasťou je aj to, že v obciach sa tým podporí biodiverzita a pomôže to samospráve adaptovať sa na klimatickú zmenu na lokálnej úrovni. Sad bude prinášať úrodu počas celej sezóny, pričom bude dostupný širokej verejnosti," uviedol manažér projektu Jedlý ostrov František Cimerman. Projektom sa Živica chce zamerať na budovanie malých komunitných ovocných sadov v centrálnych a rekreačných lokalitách obcí a miest na Slovensku.

Cieľom je motivovať obyvateľov spoločne sa o sad starať, posilňovať vzájomnú spoluprácu a podporiť produkciu lokálneho ovocia. "Obce, ktoré majú záujem, sa môžu hlásiť do 30. apríla. Podmienkou je, aby samospráva mala vhodný pozemok vo svojom vlastníctve a aby bola ochotná sad poskytnúť nelimitovane širokej verejnosti, ale aj školám, organizáciám a združeniam pre edukatívnu činnosť," dodal Cimerman.

V júni Živica oznámi, ktoré tri obce získajú Jedlý ostrov. Ten by sa mal potom vybudovať na jeseň.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.07.2021
Výzva na finančnú pomoc: Klíma nás spája
Aj toto leto sme konfrontovaní s tým, ako veľmi nás doháňa klimatická kríza. Obrovské horúčavy, potom strašné dažde, záplavy s tragickými dôsledkami... Niekedy stačí na zmiernenie dopadov klimatickej zmeny málo.
viac
20.05.2022
Mestá sa môžu zapojiť do výzvy na výsadbu ovocných sadov so vzácnymi odrodami
Mestá a obce sa môžu zapojiť do výzvy na výsadbu ovocných sadov so vzácnymi odrodami. Vo víťaznej lokalite vyrastie sad s prvkami permakultúry a vzácnymi odrodami ovocných stromov.
viac
31.05.2022
Žiaci začali s termosnímkovaním, chcú prispieť k zmierneniu klimatickej krízy
Školáci z viacerých škôl naprieč celým Slovenskom začali s termosnímkovaním, chcú tak prispieť k zmierneniu klimatickej krízy. O projekte Centra environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica informovala jeho komunikačná manažérka Eva Sládková.
viac
27.06.2022
Školy sa môžu do konca mesiaca prihlásiť do programu Zelená škola
Materské, základné, stredné aj špeciálne školy sa môžu ešte do konca júna prihlásiť do ďalšieho ročníka programu Zelená škola. Žiaci zo zapojených škôl naučili rodičov napríklad šetriť energie a využívať verejnú dopravu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %