Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
20.05.2022 02:25

Mestá sa môžu zapojiť do výzvy na výsadbu ovocných sadov so vzácnymi odrodami


Ilustračná snímka: (tasr).


Mestá a obce sa môžu zapojiť do výzvy na výsadbu ovocných sadov so vzácnymi odrodami. Vo víťaznej lokalite vyrastie sad s prvkami permakultúry a vzácnymi odrodami ovocných stromov.


Projekt sa zameriava na záchranu miznúcich odrôd. Do výzvy sa je možné zapojiť od 22. mája do 30. júna. Informovala o tom komunikačná manažérka CEEV Živica Eva Sládková.

"Dominantou sadu budú najmä vzácne a staré odrody jabloní a hrušiek s dlhou tradíciou pestovania na Slovensku. Vyberieme ich tak, aby obohatili vybraný región o jedlý sad s prvkami permakultúrneho dizajnu a prispeli aj k adaptácii mesta či obce na klimatickú zmenu," uviedla riaditeľka občianskeho združenia Živica Ivana Poláčková. Výsadbu vo víťaznej lokalite zrealizuje občianske združenie na jeseň.

Najvýraznejším prvkom bude minimálne 15 vzrastlých stromov z ovocinárskej škôlky starých a krajových odrôd v Bielych Karpatoch. Celkovo vysadia 30 drevín – stromov, kríkov a jedlých trvaliek. Sad v sebe spojí úžitkový a vzdelávací charakter verejného priestoru. K vysadenej zeleni pribudnú aj náučné tabule a označenia drevín so zaujímavým opisom.

Za myšlienkou výsadby nového sadu stojí poisťovňa Kooperativa, ktorá projekt aj financuje.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2016
Kraj podporí 24 projektov miest a obcí
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) finančne podporí 24 projektov miest a obcí v bratislavskom regióne a jednej bratislavskej časti v celkovej výške 100 000 eur.
viac
26.07.2021
Výzva na finančnú pomoc: Klíma nás spája
Aj toto leto sme konfrontovaní s tým, ako veľmi nás doháňa klimatická kríza. Obrovské horúčavy, potom strašné dažde, záplavy s tragickými dôsledkami... Niekedy stačí na zmiernenie dopadov klimatickej zmeny málo.
viac
01.02.2022
MO SR vyčlenilo na dotácie 500 000 eur, žiadosti môžu posielať aj obce a mestá
Ministerstvo obrany (MO) SR vyčlenilo tento rok na dotácie 500 000 eur. Okrem občianskych združení, nadácií, záujmových združení, neinvestičných fondov a neziskových organizácií sa o príspevok môžu po novom uchádzať aj mestá a obce.
viac
26.04.2023
Tri obce budú mať šancu vybudovať sad so vzácnymi odrodami ovocných stromov
Ďalšie tri obce majú šancu získať vzácne odrody ovocných stromov. Centrum environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica otvára prvý ročník projektu komunitných ovocných minisadov - Jedlé ostrovy. Informovala o tom komunikačná manažérka CEEV Živica Eva Sládková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %