Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.08.2020 12:55

Trenčiansky hrad onedlho privíta nových nájomníkov


Ilustračná snímka - stavanie úľov.


Na južnej strane hradu pribudlo sedem statných drevených úľov. Ich hlavnou úlohou bude upozorňovať verejnosť na ekologizáciu Slovenska a včelárenie v rámci biochovov.


Ťažké dobové úle z prevažne smrekového dreva pochádzajú z dielne Včelárskeho ekologického spolku Slovenska. Na miesto ich vynášali ručne za pomoci dobrovoľníkov z Champion Clubu Trenčín a poriadne sa pritom zapotili. Konštrukciu dvojmetrových úľov s priemerom jeden meter konzultovali včelári s Pamiatkovým úradom aj hygienikmi. Včely budú sladký poklad ukladať do špeciálnych presklených skriniek vo vnútri skeletu zo stromov. „Kedysi sme mali zdravé a čerstvé produkty, no dnes si to už nevážime. Včela je prepojená nielen s lesom a kvetmi, ale aj s pestovaním. Ak má včela dobrú pašu, tak aj ľudia budú mať obživu. Mám strach, že tak ako teraz hladujú včely, budeme o desať rokov hladovať aj my. Našou hlavnou ambíciou je preto osloviť čo najširšiu verejnosť, najmä rodičov a deti. A prepojiť tak históriu včelárstva cez brtníctvo a súčasné včelárenie až po ekologizáciu, ktorú chceme dosiahnuť,“ vysvetlil zámer projektu Michal Bizoň, podpredseda Včelárskeho ekologického spolku Slovenska. „Úle sme umiestnili do časti, ktorá nie je prístupná verejnosti - pod čerešne vedľa Jeremiášovej bašty, odkiaľ je výhľad na južné opevnenie,“ dodal Peter Martinisko, riaditeľ Trenčianskeho múzea v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK.

Usilovné robotnice by sa do svojich nových dobových domčekov mali nasťahovať v priebehu augusta, hradného medu z Trenčína sa verejnosť dočká najskôr v máji budúceho roku.

Autor: (sk-sg)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.08.2016
Počas medového dňa budú včelári súťažiť o najlepší med na Ondave
Medový deň spojený s prezentáciou ľudových remesiel ponúkne v Sedliskách v okrese Vranov nad Topľou návštevníkom možnosť ochutnať takmer 20 vzoriek medu z oblasti rieky Ondava.
viac
13.12.2017
Slováci vymysleli prístroj, ktorý ochráni včelstvá pred klieštikom
Frekvenčný ochranný generátor (FOG), ktorý ochráni včelstvá pred ich najväčším škodcom, klieštikom včelím, vyvinula pred nedávnom skupinka výskumníkov, združených okolo spoločnosti Agro Stud Javorie z okresu Zvolen.
viac
27.07.2020
Úle na Trenčianskom hrade majú predstaviť ekologické včelárstvo
Priblíženie histórie a súčasnosti včelárstva s dôrazom na ekologický aspekt a vzdelávanie mladej generácie sú hlavnými cieľmi umiestnenia včelích úľov v areáli Trenčianskeho hradu. Na hrade úle umiestnil Včelársky ekologický spolok Slovenska.
viac
12.07.2021
Slovenské píly dodajú obciam na južnej Morave dva kamióny reziva
Dva plno naložené kamióny so stavebným rezivom poputujú v najbližších dňoch zo Slovenska na južnú Moravu. Ľuďom postihnutým nedávnym ničivým tornádom ho venujú členské spoločnosti Zväzu spracovateľov dreva (ZSD) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %