Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
15.03.2021 09:35

Trenčianske múzeum vydalo suvenírovú eurobankovku s podobizňou Matúša Čáka


Suvenírová bankovka Matúša Čáka Trenčianskeho.


Trenčianske múzeum v Trenčíne vydalo pri príležitosti 700. výročia úmrtia Matúša Čáka Trenčianskeho svoju prvú suvenírovú eurobankovku s nulovou nominálnou hodnotou.


Informovala o tom Radovana Keliarová z marketingového oddelenia Trenčianskeho múzea.

Bankovka s podobizňou Matúša Čáka Trenčianskeho - najznámejšieho pána Trenčianskeho hradu, s hradom z obdobia Matúšovho vládnutia a jeho rodinným erbom, je vytlačená na bavlnenom papieri ako originálne eurobankovky a obsahuje ochranné prvky, ako sú napríklad vodoznak, hologram, UV ochranné prvky, bezpečnostný pásik a iné.

„Každá bankovka je unikátna, s vlastným číslom, rokom vydania a poradovým číslom série. Autorom je akademický maliar Stanislav Lajda,” doplnila Keliarová.

Cieľom vydania bankovky je podľa nej podpora a propagácia turistického ruchu, zvyšovanie povedomia verejnosti o kultúrnych pamiatkach, turistických lokalitách, známych osobnostiach a podujatiach v jednotlivých krajinách Európy.

„Predaj originálnej suvenírovej bankovky Matúša Čáka Trenčianskeho sa začne pri otvorení expozície Pán Váhu a Tatier, ktorú múzeum plánuje pre verejnosť otvoriť na Trenčianskom hrade po uvoľnení epidemiologických opatrení, predpokladáme, že v polovici apríla 2021,” spresnila Keliarová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.05.2018
Na Deň víťazstva nad fašizmom budú predávať zberateľskú eurobankovku
Pre zberateľov, ale aj záujemcov o históriu je určená na Slovensku ojedinelá suvenírová bankovka, tzv. 0 Euro Souvenir s motívom Pamätníka SNP v Banskej Bystrici. Predávať ju začnú v utorok 8. mája v dopoludňajších hodinách. Zamestnanci múzea predpokladajú, že bude o ňu enormný záujem.
viac
18.02.2020
Komárňanská pevnosť bude zvečnená na nulovej zberateľskej eurobankovke
Mesto Komárno sa v tomto roku zapojí do konceptu turistických nulových eurobankoviek, ktorých zámerom je zviditeľnenie pamiatok.
viac
20.07.2020
Zberateľov poteší suvenírová bankovka s motívom Medeného hámra
Práca v Medenom hámri, kde sa vykúvali rôzne polotovary a predmety dennej potreby, sa stala námetom suvenírovej bankovky, ktorej predaj spustia tento týždeň v Banskej Bystrici.
viac
18.02.2022
Kolonádový most je motívom novej eurobankovky s nulovou hodnotou
Predaj eurobankovky s nulovou hodnotou a vyobrazením symbolu mesta Piešťany Kolonádového mosta sa bude konať v Piešťanskom informačnom centre (PIC) v utorok 22. februára.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %