Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
18.02.2020 03:10

Komárňanská pevnosť bude zvečnená na nulovej zberateľskej eurobankovke


Ilustračná snímka: (zeroeuro.sk).


Mesto Komárno sa v tomto roku zapojí do konceptu turistických nulových eurobankoviek, ktorých zámerom je zviditeľnenie pamiatok.


Na zberateľských bankovkách s nulovou hodnotou bude zvečnená Pevnosť v Komárne. Bankovky sa do obehu dostanú od konca apríla, vydaných bude 10 000 zberateľských kusov. „Cieľom Euro Souvenir Slovensko je podporiť turizmus v Komárne a získať financie na obnovu pevnosti,“ uviedlo vedenie mesta.      

Na lícnej strane eurobankovky s motívom komárňanskej pevnosti je zobrazená hlavná brána, pomenovaná podľa Leopolda I. Habsburského, a výjav z veľkého obliehania Starej pevnosti v roku 1594. Každá suvenírová bankovka je vyrobená zo 100-percentného bavlneného papiera používaného pri výrobe skutočných eurobankoviek a obsahuje niektoré ochranné prvky ako pravé eurobankovky. Každý kus je unikát vďaka číslovaniu, rovnako ako pri pravých bankovkách. Suvenírové bankovky sú vyrábané v limitovaných nákladoch, čo časom zvyšuje ich hodnotu medzi zberateľmi.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.01.2018
Pokračuje obnova strechy kasárenskej budovy
V nadchádzajúcom jedenapolročnom období môže Komárno počítať s finančnou pomocou vo výške viac ako pol milióna eur na pokračovanie opravy strechy kasárenskej budovy v Pevnosti.
viac
20.07.2020
Zberateľov poteší suvenírová bankovka s motívom Medeného hámra
Práca v Medenom hámri, kde sa vykúvali rôzne polotovary a predmety dennej potreby, sa stala námetom suvenírovej bankovky, ktorej predaj spustia tento týždeň v Banskej Bystrici.
viac
15.03.2021
Trenčianske múzeum vydalo suvenírovú eurobankovku s podobizňou Matúša Čáka
Trenčianske múzeum v Trenčíne vydalo pri príležitosti 700. výročia úmrtia Matúša Čáka Trenčianskeho svoju prvú suvenírovú eurobankovku s nulovou nominálnou hodnotou.
viac
28.12.2023
Mesto Komárno ukončuje ďalšiu fázu obnovy komárňanskej pevnosti
V komárňanskej pevnosti v závere roka finišuje ďalšia fáza jej rekonštrukcie. Ako informovalo mesto, zahŕňala práce v hodnote takmer jedného milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %