Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.07.2020 01:50

Zberateľov poteší suvenírová bankovka s motívom Medeného hámra


Eurobankovka s Pamätníkom SNP.


Práca v Medenom hámri, kde sa vykúvali rôzne polotovary a predmety dennej potreby, sa stala námetom suvenírovej bankovky, ktorej predaj spustia tento týždeň v Banskej Bystrici.


Bankovka pripomína 525. výročie založenia Thurzovsko-fuggerovskej spoločnosti so sídlom v Banskej Bystrici, ktorej základom bol Banskobystrický mediarsky podnik. Najvýznamnejšou zložkou podniku sa stal spomínaný závod Medený hámor. Prácu v Medenom hámri zachytil aj slovenský maliar Dominik Skutecký a práve jeden z jeho obrazov sa stal aj motívom výročnej bankovky.

Bankovky začnú predávať v piatok 24. júla od 9.00 h pred Radnicou na Námestí SNP v Banskej Bystrici. V ďalších dňoch bude dostupná v Turistickom informačnom centre na Ulici 29. augusta, ako aj v informačnom centre na Námestí SNP.

„Zaujímavosťou je, že bankovky sú v troch prevedeniach – v pôvodnom dizajne, v novom dizajne a v dizajne s prítlačou Anniversary 2020. Bankovky v pôvodnom dizajne sú posledné tohto druhu a ďalšie emisie eurosuvenírových bankoviek budú už len v novej grafike,” priblížila vedúca Turistického informačného centra Marta Mlíchová.

Dodala, že zberatelia si budú môcť svoje zbierky doplniť aj o mince s motívom tohto výročia, a to v troch farebných vyhotoveniach - zlatá, strieborná a bronzová. Na lícovej strane je vyobrazený portrét Jakuba Fuggera Boháča a na rube erb mesta Banská Bystrica.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.02.2020
Komárňanská pevnosť bude zvečnená na nulovej zberateľskej eurobankovke
Mesto Komárno sa v tomto roku zapojí do konceptu turistických nulových eurobankoviek, ktorých zámerom je zviditeľnenie pamiatok.
viac
10.11.2020
Terasy v historickom centre B. Bystrice môžu byť otvorené
Terasy reštaurácií a kaviarní v historickom centre Banskej Bystrice môžu byť otvorené počas celého zimného obdobia, a to pri zachovaní zníženého nájmu o 80 percent. Odsúhlasili to v utorok banskobystrickí mestskí poslanci.
viac
16.11.2020
Prešov má novú "exkluzívnu" zberateľskú bankovku
V prešovskom mestskom informačnom centre sa dá od piatka 13. novembra nájsť nová zberateľská eurobankovka. Jej motívom je podobizeň slovensko-amerického bankára zo Šariša Michala Bosáka a podľa radnice ide o "exkluzívnu zberateľskú záležitosť".
viac
15.08.2023
Zbierka školských potrieb pre chudobné deti potrvá do konca augusta
Aj tento rok organizuje Komunitné centrum Fončorda v Banskej Bystrici zbierku školských potrieb pre deti, ktorých rodičia si ich nemôžu dovoliť kúpiť. Informovala o tom samospráva na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %