Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.02.2020 03:55

Trebišov pripravuje kompostáreň na bioodpad, chce využiť eurofondy


Ilustračná snímka (tasr)


Mesto Trebišov chystá vybudovanie kompostárne na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu. Projekt zahŕňa stavebnú časť a obstaranie technických a technologických zariadení s celkovými výdavkami zhruba 3.159.000 eur.


Predloženie žiadosti o finančnú podporu z eurofondov a spolufinancovanie projektu vo výške piatich percent schválilo tento týždeň mestské zastupiteľstvo.       

"Realizácia tohto projektu umožní komplexné spracovávanie biologického odpadu v meste a pomôže znížiť množstvo odpadu vyvezeného na skládku," informoval primátor Trebišova Marek Čižmár. Uviedol, že aj analýza odpadu v meste jasne ukázala, že vysoké percento zmiešaného odpadu, ktorý produkujú obyvatelia domov a bytov, tvorí práve "zelený" odpad.       

Kompostáreň je projektovaná v priestore bývalých vojenských skladov PHM v lokalite Nový Koronč. Pre tento cieľ bolo potrebné aj zmeniť územný plán mesta. V kompostárni sa bude zhodnocovať biologicky rozložiteľný odpad z údržby parkov, cintorínov, mestskej zelene, zo záhrad obyvateľov a kuchynský odpad z domácností. Projektovaná kapacita je 2800 ton biologicky rozložiteľného odpadu za rok. Výstupom bude podľa predpokladov 1090 ton kompostu ročne.       

Technické vybavenie, ktorého hodnota je na základe verejného obstarávania zhruba 1,47 milióna eur, zahŕňa dve zberové vozidlá, traktor, naťahovač kontajnerov za traktor, prekopávač a preosievač kompostu, čelný nakladač, drvič kuchynského odpadu, drvič konárov, hygienizačné zariadenia či zberné nádoby.       

Na rokovaní mestských poslancov 4. februára viceprimátorka Viera Mokáňová informovala, že technická časť je už vysúťažená a potrebné je ešte vysúťažiť stavebnú časť projektu. "Malo by to fungovať tak pre občanov, možno aj ako motivácia, aby triedili biologicky rozložiteľný odpad, že za odmenu si budú môcť kompost z kompostárne zobrať. Určite minimálne päť rokov počas udržateľnosti projektu. Či bude ďalej záujem nejako predávať ten kompost, je otázka do budúcnosti, ale myslím si, že záujem občanov bude veľký a takisto ho vie využiť mesto na nejaké terénne úpravy," povedala.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.02.2021
Rezort regionálneho rozvoja s regiónmi o eurofondoch
Žiadatelia i prijímatelia dostanú ďalšiu odbornú pomoc pri príprave a realizácii projektov vďaka špecializovaným technickým sekretariátom pri Rade partnerstva, ako aj regionálnym centrám ministerstva.
viac
21.04.2021
Plán na dočerpanie eurofondov v 2021-2022
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR predstavilo nový plán krízového manažmentu a 8 pilierov zvýšeného dohľadu nad eurofondami. Podľa rezortu, je veľmi dôležité, aby rezorty a samospráva mali vytvorené zásobníky dobre pripravených projektov.
viac
26.03.2022
V Trebišove sa začína výstavba kompostárne na biologicky rozložiteľný odpad
Výstavbu kompostárne začína realizovať mesto Trebišov. Celkový rozpočet projektu Zhodnocovanie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu je viac ako 3,1 milióna eur, mesto na to využíva eurofondy. Základný kameň výstavby v piatok poklopali za účasti vedenia mesta, zazmluvnené obdobie ukončenia pr
viac
04.08.2022
Začali sa práce na výstavbe kompostárne
V Trebišove sa začali práce súvisiace s výstavbou novej kompostárne. Slúžiť bude na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu. Investorom je mesto Trebišov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %