Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
12.09.2024 07:50

Treba viac financovať samosprávy, inak sa zastaví rozvoj regiónov


(Foto: ZMOS)


Štát by mal dať samosprávam viac financií, inak hrozí, že sa zastaví rozvoj v regiónoch pre rok 2025. Samosprávy upozorňujú na to, že každý mesiac dostávajú o 50 % menej financií z verejného rozpočtu.


Z tohto dôvodu sú nútené prijať rôzne opatrenia, ako napríklad vypnúť verejné osvetlenie v nočných hodinách či zvýšiť poplatok za komunálny odpad. Na tlačovej besede o tom informovali zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

„Plne sme si vedomí aj toho, že tá konsolidácia jednoducho musí prísť, ale situácia v samosprávach je vážna a treba si uvedomiť, že podľa štatistického parametra 25 % obyvateľov Slovenska nemá žiadnu finančnú rezervu. Samozrejme, že nás štát nabádal na to, aby sme zvyšovali napríklad daň z nehnuteľností, respektíve aby sme si finančne pomohli takzvanými priamymi daňami," uviedol podpredseda ZMOS, predseda Komory miest a primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger.

Na kritickú situáciu v regiónoch upozornil aj prvý podpredseda ZMOS a starosta obce Ratkovce Martin Červenka, ktorý zaznamenal počas leta najmä výpadok finančných prostriedkov pri organizovaní kultúrnych podujatí. Bez pomoci podnikateľov a súkromných organizácií podľa neho nie je možné financovať nielen aktivity obcí a miest, ale najmä ich základné fungovanie.

Nedostatok peňazí vplýva aj na chod obce Nižný Hrušov, pričom jej starosta a podpredseda Komory obcí Ján Fenčák priblížil, že do konca augusta zaznamenali výpadok vo výške 37 000 eur. Spresnil, že ak štát vo väčšej miere finančne nepodporí samosprávy, tak v budúcnosti sa zastaví rozvoj v regiónoch.

Samosprávy už dlhší čas upozorňujú na zlú finančnú situáciu, ktorá sa netýka len menších obcí, ale aj veľkých miest. Tie musia prijímať radikálne opatrenia, ktoré negatívne ovplyvňujú investičný rozvoj, poskytovanie základných služieb, plnenie povinností samospráv, nezamestnanosť aj chod miestnych úradov.

„Viacerí stoja pred rozhodnutím, ako ďalej financovať bežný chod samospráv. Nemajú na zaplatenie faktúr za elektriku, plyn, dohadujú si rôzne splátkové kalendáre a žiaľ, už nemajú možnosť ani ísť čerpať nejaké ďalšie úvery, aby si to mohli proste jednoducho preúverovať nejakým spôsobom. Čiže stav samosprávy je kritický a potrebujeme riešiť naše bežné potreby, bežný chod obce, ale nezabudnime aj na to, že ak nám štát nepomôže, tak sa nám zastaví čerpanie eurofondov a náš ďalší rozvoj do budúcna," dodal Ján Fenčák.

Obce a mestá očakávajú pomoc od štátu, pričom od Ministerstva financií SR dostali prísľub, že sa tomu bude venovať. Stabilnejšiemu financovaniu samospráv by mohlo podľa opozičného Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) pomôcť aj zavedenie daňového mixu, teda výberu z dane fyzických osôb, ale aj časti z dane právnických osôb.

Pozrite si záznam z tlačovej besedy.

Autor: (Zdroj: TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.04.2019
Kto sa podieľa na rozvoji samosprávy
Starostovia a primátori, ktorí boli v jesenných komunálnych voľbách zvolení minimálne tretí krát sa v prieskume Združenia miest a obcí Slovenska vyjadrili k tomu, kto sa podľa nich najvýraznejšie podieľa na rozvoji samospráv. Tiež odpovedali na to, či by išli opätovne do komunálnych volieb.
viac
03.03.2020
ZMOS skúma financovanie komunálu
Združenie miest a obcí Slovenska začalo v pondelok (2. 3.)s ďalším prieskumom. Sústredíme sa na postoje starostov a primátorov k financovaniu samospráv. Prieskumom kvantifikujeme postoje štatutárnych predstaviteľov samospráv k súčasnému financovaniu a tiež alternatívnym formám financovania komunálu.
viac
22.04.2020
Samosprávy doplácajú na chod základných škôl milióny eur
Riaditeľ sekcie rezortných činností Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Zdenko Krajčír v relácii Samospráva tu a teraz v televízii Tablet TV konštatoval, že najväčšie problémy spôsobujú časté zmeny v legislatíve a financovanie.
viac
02.05.2024
Eurofondy sú významným zdrojom financovania regionálneho rozvoja
Vstup SR do Európskej únie (EÚ) je významným míľnikom aj pre mestá a obce. Európske fondy sú významným zdrojom financovania regionálneho rozvoja na Slovensku. Poukázalo na to Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %