Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
23.11.2021 01:35

Tisovec chce zrekonštruovať interiér budovy mestského kultúrneho strediska


Na snímke zo 16. novembra 2021 budova MsKS v Tisovci. Snímka zdroj: (tasr).


Samospráva Tisovca chce zrekonštruovať interiér starej časti budovy mestského kultúrneho strediska (MsKS), v ktorom sa v súčasnosti nachádza divadelná sála spojená s kinosálou. Informovala o tom primátorka mesta Irena Milecová.


Budova MsKS v Tisovci pozostáva z dvoch častí, v novšej sa nachádza spoločenská sála, mestská knižnica či hudobný salónik. V týchto priestoroch samospráva vykonáva postupnú rekonštrukciu svojpomocne. V tomto roku opravili napríklad spojovaciu chodbu, zrekonštruovaný bol aj vestibul. Stará časť MsKS v súčasnosti slúži ako divadelná sála s kinosálou a konajú sa v nej rôzne kultúrne podujatia.

„Budova bola postavená v roku 1956, mnohé veci vo vstupnom vestibule sú ešte pôvodné. Prvá rekonštrukcia tu bola uskutočnená v roku 1977. Hľadisko dostalo nové stupňovité sedenie, opony a divadelnú techniku. Od toho roku je to už naozaj značne opotrebované,“ priblížila primátorka.

V rámci projektu počíta mesto s rekonštrukciou divadelnej sály, novou elektroinštaláciou, akustikou či obnovou sociálnych zariadení. Pribudnúť by mal aj bezbariérový prístup a dve miesta v hľadisku vyhradené špeciálne pre ľudí so zdravotným postihnutím.

„Divadelná sála sa u nás každoročne využíva na rôzne divadelné podujatia. Máme dlhoročnú tradíciu nášho divadelného súboru Daxner, ktorý tu nacvičuje svoje hry. Priestor je pravidelne využívaný aj školami,“ doplnila Milecová.

Samospráva sa chce pri rekonštrukcii MsKS uchádzať o nenávratný finančný príspevok vo výške 200 000 eur. Podľa nedávno dokončenej projektovej dokumentácie by ďalších približne 80 000 muselo mesto na obnovu priestoru vyčleniť z vlastného rozpočtu. O podaní žiadosti o dotáciu z Ministerstva kultúry SR musí ešte rozhodnúť mestské zastupiteľstvo.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.12.2019
Mesto Trenčín chce na budúci rok začať rekonštruovať kultúrne centrum Hviezda
Mesto Trenčín chce v budúcom roku začať s rekonštrukciou kultúrneho centra Hviezda. Podalo žiadosť o nenávratný finančný príspevok vo výške osem miliónov eur, na spolufinancovaní sa mesto bude podieľať sumou 400-tis. eur.
viac
24.02.2020
Veľký Šariš zrekonštruuje za viac ako 600 000 eur zdravotné stredisko
Mesto Veľký Šariš získalo z Integrovaného regionálneho operačného programu viac ako 647 000 eur na modernizáciu súčasného zdravotného strediska.
viac
21.12.2020
Podduklianske osvetové stredisko má k dispozícii nové priestory
Po dva a pol roku stavebných prác má Podduklianske osvetové stredisko (POS) vo Svidníku nové priestory. Budú slúžiť miestnym folklórnym súborom, ale aj na výstavy a tvorivé dielne.
viac
01.12.2021
Fiľakovo chce zmodernizovať interiér kultúrneho strediska
Mestské kultúrne stredisko vo Fiľakove (MsKS) podalo projekt, v rámci ktorého by chcelo zlepšiť svoje technické i hygienické vybavenie. Reflektuje ním predovšetkým na zhoršené podmienky realizácie kultúrnych podujatí v súvislosti s pandémiou covidu-19. Rozpočet projektu je viac ako 182-tisíc eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %