Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
07.11.2020 06:00

Testovanie v druhom kole 7. - 8. novembra – otázky a odpovede


Ilustračná snímka, zdroj: dennikn.sk


Pri vychádzaní a pohybe v červených okresoch v termíne 9. – 14. novembra bude potrebný aktuálny test. V ostatných stačí negatívny výsledok potvrdený na certifikáte z testovania 29. októbra až 1. novembra.


45 ČERVENÝCH OKRESOV – ABECEDNE

Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Bardejov, Brezno, Bytča, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Gelnica, Humenné, Ilava, Kežmarok, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Liptovský Mikuláš, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Myjava, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Púchov, Ružomberok, Sabinov, Senica, Skalica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trenčín, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Vranov nad Topľou, Zvolen, Žilina.

Pozn.: sú to okresy, kde počet ľudí s pozitívnym výsledkom testov v prvom kole celoplošného testovania dosiahol hranicu 0,7 % a viac.

PRE KOHO JE URČENÉ TESTOVANIE?

Pre všetky osoby nad 10 rokov, ktoré sa budú zdržiavať v termíne 9. – 14. novembra v tzv. červených okresoch (viď vyššie). TRVALÝ POBYT NEROZHODUJE!

KDE SA DÁ OTESTOVAŤ V DRUHOM KOLE?

Otestovať sa môžete na ľubovoľnom odbernom mieste v červených okresoch, kde bude prebiehať testovanie, nerozhoduje trvalý pobyt. Pripravených je vyše 2700 odberných miest pre asi 1,8 milióna ľudí. Termín: 7.- 8. november v čase 8:00 – 20:00 hod. (čas sa môže zmeniť vzhľadom na prestávky).

AKO PRECHÁDZAŤ Z ČERVENÉHO OKRESU DO ZELENÉHO A OPAČNE TERMÍNE 9. – 14. NOVEMBRA?

Príklad: Ak bývam v červenom okrese, idem sa testovať – buď v plošnom testovaní druhého kola v 45 okresoch (viď vyššie) v dňoch 7.- 8. novembra, alebo RT-PCR testom s dátumom od 7. novembra. S negatívnym výsledkom môžem prechádzať do zeleného okresu a zdržiavať sa v ňom.

Príklad: Ak bývam v zelenom okrese a chcem ísť do červeného okresu v termíne 9.- 14. novembra, potrebujem negatívny výsledok antigénovho testu z druhého kola testovania, alebo negatívny výsledok RT-PCR testu s dátumom od 7. novembra.

Pozn.: Cesta na testovanie patrí medzi výnimky zo zákazu vychádzania.

MÔŽEM SA ÍSŤ OTESTOVAŤ V DRUHOM KOLE, KEĎ SOM SA NETESTOVAL V PRVOM KOLE?

Určite áno. Výnimka zo zákazu vychádzania platí aj pre tých, ktorí sa neboli testovať v prvom kole, ale chcú sa ísť otestovať v druhom kole celoplošného testovania na odberných miestach v 45 červených okresoch (abecedný zoznam viď vyššie) v dňoch 7. - 8. novembra, alebo prostredníctvom RT-PCR testu.

MAJÚ SA TESTOVAŤ AJ CUDZINCI?

Áno, na testovaní by sa mali zúčastniť aj cudzinci, ktorí sa preukážu pasom. V prípade neúčasti pre nich rovnako bude platiť zákaz vychádzania.

PREČO NEMÔŽEM MAŤ CERTIFIKÁT Z TESTOVANIA ODFOTENÝ V MOBILE?

Zaregistrovali sme snahy o falšovanie certifikátov z prvého celoplošného testovania, a preto je kontrola ochranných prvkov na mieste. Polícia pri kontrole bude preto uznávať iba originál certifikátu. V prípade, že originálny certifikát pri sebe mať nebudete, hrozí vám pokuta vo výške 1659,- eur.

DÔLEŽITÉ – VÝNIMKY ZO ZÁKAZU VYCHÁDZANIA

Výnimka zo zákazu vychádzania platí aj pre tých, ktorí sa neboli testovať v prvom kole, ale chcú sa otestovať v druhom kole. Patrí to do výnimky neodkladného zdravotného vyšetrenia. Ostatné výnimky sú dopodrobna popísané na stránke www.somzodpovedny.sk.

UPOZORŇUJEME OBČANOV, ABY SA V PRÍPADE POZITÍVNEHO VÝSLEDKU NECHODILI OPAKOVANE TESTOVAŤ!

Autor: (mvsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2020
M.Kollár: Ak treba ďalšie testovanie, štát to zvládne i bez samospráv
Ak treba ďalšie plošné testovanie, štát to zvládne aj bez samospráv. Myslí si to primátor Hlohovca a viceprezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Miroslav Kollár, ktorý je aj poslancom parlamentu za stranu Za ľudí.
viac
07.11.2020
Krupina pripravila druhé kolo aj napriek tomu, že mala málo pozitívnych
Mesto Krupina sa pripravuje na druhé kolo plošného testovania obyvateľstva na ochorenie COVID-19 aj napriek tomu, že hodnota pozitívnych prípadov z prvého kola v Krupinskom okrese je menej ako 0,7 percenta.
viac
06.11.2020
Spresnený systém testovania v okresoch mimo "červených okresov"
Združenie miest a obcí Slovenska informuje o spresnenom systéme testovania v okresoch mimo "červených okresov", ktorý ZMOS sprístupnili ozbrojené sily a súbežne aj rezort vnútra.
viac
10.11.2020
Mestá zvládli druhé kolo celoplošného testovania úspešne
Únia miest Slovenska, po online stretnutí s členskými mestami, môže skonštatovať, že druhé kolo celoplošného testovania, ktoré sa týkalo už len vybraných červených okresov, dopadlo úspešne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %