Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
14.04.2023 03:20

Termín otvorenia zrekonštruovanej lanovky na Geravy stále nie je známy


Snímka zdroj: (dedinky.eu).


Termín spustenia zrekonštruovanej lanovej dráhy z obce Dedinky na plošinu Geravy v Slovenskom raji stále nie je známy. Obnovu lanovky dokončili vlani, stále však čaká na kolaudáciu. Uviedol to starosta obce Milan Červenka.


"Lanová dráha je po technickej stránke funkčná, čiže je spustiteľná. Len kolaudačné konanie nám stále robí problémy," skonštatoval Červenka s tým, že proces predlžujú rôzne administratívne prekážky. Ako dodal, v najbližšom období majú naplánované stretnutie s Dráhovým stavebným úradom, po ktorom by mohol byť termín spustenia lanovky jasnejší.

Obnovenú lanovú dráhu na Geravy bude prevádzkovať obecný sociálny podnik, samospráva v ňom ešte vlani zamestnala sedem ľudí. Aby ľudí nemuseli prepúšťať, v zime mali na starosti prevádzku dvoch tamojších lyžiarskych svahov.

Prevádzku lanovky z obce Dedinky na Geravy ukončili pre technickú nespôsobilosť v roku 2012. S prípravou rekonštrukcie necelé dva kilometre dlhej lanovej dráhy s prevýšením približne 220 metrov sa začalo už v roku 2018. Pôvodne sa predpokladalo, že ju dokončia v lete 2019. Oneskorenie spôsobili náročné administratívno-technické procesy a prekážky a neskôr i pandémia nového koronavírusu.

Celková suma za rekonštrukciu lanovky v južnej časti Slovenského raja predstavuje viac ako 900 000 eur. Projekt okrem obce Dedinky financovali i Košický samosprávny kraj a niekdajší Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2020
Rekonštrukcia lanovky z Dediniek na Geravy mešká aj pre koronavírus
Rekonštrukcia lanovky z Dediniek na Geravy v Slovenskom raji mešká, spôsobila to aj situácia okolo nového koronavírusu. Potvrdila to výkonná riaditeľka krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) Lenka Vargová Jurková.
viac
26.04.2022
Premávku čiastočne vynovenej lanovky na Kamzík obnovia v máji
Čiastočne obnovená sedačková lanovka premávajúca medzi Železnou studničkou a Kamzíkom v bratislavskom Novom Meste by mala byť verejnosti opäť prístupná začiatkom mája. Otvorenie jej letnej sezóny je naplánované na 5. mája. Uviedol to Ján Borčin z miestneho úradu.
viac
03.11.2022
Lanovku z Dediniek na Geravy spustia až budúci rok
Jednosedačková lanová dráha vedúca z obce Dedinky v okrese Rožňava na plošinu Geravy v južnej časti Slovenského raja tento rok do prevádzky spustená nebude.
viac
08.08.2023
V Slovenskom raji po vyše desaťročí opäť spustili lanovku na Geravy
V obci Dedinky v južnej časti Slovenského raja v pondelok oficiálne otvorili zrekonštruovanú lanovú dráhu vedúcu na planinu Geravy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %