Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
17.07.2024 11:05

Taraba: Spustíme masívnu výsadbu zmiešaných lesov


Na snímke minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS). Foto: TASR - Pavol Zachar


Ministerstvo životného prostredia spustí masívnu výsadbu zmiešaných lesov, ktoré budú odolné voči klimatickej zmene na Slovensku. Vo videu na sociálnej sieti to avizuje minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).


 Lesy chce nielen ochrániť, ale aj revitalizovať.         

Vo videu poukazuje Taraba na monokultúrne smrečiny, okolo ktorých sú listnaté zdravé stromy. Smreky sú podľa neho napadnuté lykožrútmi a schnú. V Česku si už pred rokmi uvedomili, že ak nezačnú nahrádzať tieto smreky zmiešanými lesmi, ktoré dokážu odolávať škodcom, tak prídu o zdravé lesy, poznamenal.         

"Na Slovensku sa vďaka progresívnym ekoaktivistom na toto pozeráme už dlhé roky, ako schnú lesy a tvária sa, že sa to nejak samé obnoví. Neobnoví. Pri konštelácii týchto lesov nie je žiadna vízia na pozitívnu zmenu," skonštatoval šéf envirorezortu.         

Všetky medzinárodné štúdie podľa Tarabu upozorňujú, že kvalita lesov na Slovensku klesá. Tvrdí, že oxid uhličitý zachytávajú v čoraz menšej miere a vitalita tých lesov rapídne upadá. "Ak sa na toto budeme ďalej pozerať, tak za chvíľu budeme mať spustnutú krajinu. Ale my sa na to prizerať nebudeme," uviedol minister.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2016
V Nízkych Tatrách prekonali rekord vo výsadbe stromčekov
Viac ako 60-členný tím dobrovoľníkov prekonal dnes predpoludním v jednej z nízkotatranských dolín postihnutej kalamitou opäť po roku svoj vlastný rekordný zápis. Neďaleko hornoliptovskej obce Malužiná vysadili 7000 nových sadeníc stromčekov za jeden deň.
viac
29.11.2016
Na ostrove Sihoť pokračuje výsadba 600 nových stromov topoľa čierneho
Na bratislavskom ostrove Sihoť, území významného, strategického a najstaršieho vodárenského a vodohospodárskeho zdroja, sa dnes začalo s ďalšou etapou výsadby nových stromov.
viac
25.02.2020
Platforma Moje Slovensko chce s Lesmi SR vysadiť milión stromov navyše
Milión stromčekov navyše oproti pôvodnému plánu vysadí v tomto roku štátny podnik Lesy SR v spolupráci s platformou Moje Slovensko.
viac
10.04.2024
V mestských lesoch tento rok vysadia 100-tis. nových stromčekov
V lesoch mesta Spišská Nová Ves plánujú v tomto roku vysadiť takmer 100.000 nových stromčekov. Lesníci o tom informovali na sociálnej sieti s tým, že pri výsadbe budú prevažovať buk a jedľa, v menšom množstve vysadia smrekovec, javor, smrek a jaseň.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %