Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
21.02.2022 11:45

SZPB vyzýva MsZ v Bytči, aby neodsúhlasilo predaj rodného domu J. Tisa


Snímka zdroj: Slovenský cestovateľ


Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (SZPB) vyzýva Mestské zastupiteľstvo v Bytči, aby vo štvrtok (24. 2.) neodsúhlasilo predaj časti rodného domu Jozefa Tisa Slovenskému dejepisnému spolku.


Ak by k predaju došlo, podľa zväzu sa z domu stane pútnické miesto neofašistov a neonacistov. SZPB vyzval aj premiéra Eduarda Hegera a ministerku kultúry Natáliu Milanovú (obaja OĽANO), aby zriadenie verejného múzea či obdobné využitie priestorov Tisovho rodného domu finančne podporili. Napriek komplikovanému vlastníckemu vzťahu k domu má podľa zväzu vláda možnosti, aby mesto nebolo k predaju zvyšku domu nútené z finančných dôvodov.       

SZPB sa pri obavách z predaja odvoláva okrem prehľadu činnosti Slovenského dejepisného spolku aj na činnosť jeho predsedu Pavla Demjaniča. "Je otvoreným stúpencom fašistického slovenského režimu. Pripomíname, že priamo v dome organizuje oslavy režimu, ktorý sa podieľal na vraždení desaťtisícov slovenských občanov," uviedol zväz. Za jeho ambíciou zrekonštruovať dom a plnohodnotne ho využívať vidí zväz prekrútenú glorifikáciu vojnového zločinca, obhajobu a propagáciu vojnových zločinov tzv. Slovenského štátu. Odmieta, že zámerom má byť zriadenie múzea, ktoré vedecky a odborne mapuje a objektívne predstavuje dejinné udalosti a osobnosti.       

Proti samotnému zriadeniu odbornej pamiatkovej inštitúcie v tomto dome zväz nie je, mala by však podľa neho sprostredkovať pravdu o pôsobení Jozefa Tisa. "Takú však nezaloží spolok pohrobkov Tisovho režimu, ale iba samospráva s podporou štátu. Plne chápeme problémy bytčianskej samosprávy s nedostatkom financií a rozumieme, že mesto nemá dostatok prostriedkov ani len na sanáciu budovy," uviedol SZPB.       

Predseda zväzu Pavol Sečkár podčiarkol, že každá glorifikácia, oslavné podujatie a oslavný čin vo vzťahu k Tisovi je "urážkou všetkých občanov, ktorí sa postavili proti fašistickému režimu, bojovali za hodnoty demokracie, mieru a slobody". Hovorí aj o výsmechu obyvateľom bytčianskeho regiónu, ktorí padli v boji proti fašizmu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.02.2018
V Myjave zasadalo spoločne zastupiteľstvo Myjavy a šiestich okolitých obcí
Úvodné tohtoročné mestské zastupiteľstvo v Myjave malo vo štvrtok (8. 2.) netradičnú účasť. Okrem mestských poslancov sa na ňom zúčastnili aj starostovia a poslanci šiestich obcí využívajúcich dom smútku, ktorého rekonštrukcia bola predmetom rokovania.
viac
12.05.2022
V rámci výzvy poslancov prerozdelí kraj 1,86 milióna eur
Prešovský samosprávny kraj (PSK) prerozdelí tento rok v rámci výzvy poslancov PSK na dotáciách sumu 1,86 milióna eur. Podporí nimi spolu 530 žiadateľov. Vyplýva to z materiálov, ktoré krajskí poslanci schválili na svojom pondelkovom zasadnutí.
viac
22.12.2023
Krajskí poslanci vyzvali spoločnosť AGEL na zachovanie zdravotnej starostlivosti
V Žiari nad Hronom včera (21. decembra) zasadlo mimoriadne zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja. Hlavnou témou rokovania bola výzva spoločnosti Agel, aby vynaložila maximálne úsilie na znovuobnovenie prevádzky gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v žiarskej nemocnici.
viac
25.04.2024
Časť rodného domu Jozefa Tisa v Bytči zostáva v rukách mesta, rozhodli poslanci
Časť rodného domu prezidenta vojnovej Slovenskej republiky Jozefa Tisa v Bytči zostáva naďalej vo vlastníctve mesta. Rozhodli o tom bytčianski mestskí poslanci, ktorí na utorňajšom (23. 4.) rokovaní nevyhoveli žiadosti Občianskeho združenia Slovenský dejepisný spolok na odpredaj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %