Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
23.11.2019 07:20

Synagógu v meste vyhlásia za národnú kultúrnu pamiatku


Synagóga židovského etnika v Šaštíne bola postavená v roku 1852. Je to sieňová neskoroklasicistická budova. Snímka zdroj: mestosastinstraze.sk


Benefičnú výstavu fotografií Zdenka Dzurjanina a Yuriho Dojča Sláva a smútok slovenských synagóg otvoria vernisážou v sobotu 23. novembra o 15.00 h. Uskutoční sa pri príležitosti vyhlásenia objektu bývalej synagógy za národnú kultúrnu pamiatku.


"Pred dvoma mesiacmi, 15. septembra, som vstúpil do priestoru šaštínskej synagógy, zrelej na zbúranie a urobil v zhrození niekoľko fotografií. Dnes je vyčistená a pripravená na prvú verejnú akciu. Vďaka obetavosti mnohých ľudí sa v nej bude konať vernisáž fotografii všetkých slovenských synagóg," uviedol k výstave jej kurátor Pavol Demeš.       

V súčasnosti sa z 81 synagóg na Slovensku využíva na zhromaždenia a modlitby židov iba päť. "Niektoré synagógy slúžia ako vietnamská reštaurácia či ako posilňovňa s lezeckou stenou, mnohé z nich sa využívajú ako sklady. Niektoré slúžia na výstavy a koncerty. Tam má človek pocit aspoň niečoho dôstojného," doplnil Demeš.       

"Som presvedčený, že keď si budeme uvedomovať to, čo sa stalo židovským spoluobčanom v druhej svetovej vojny a čo sa stalo následne so synagógami, podčiarkne to celú tragédiu holokaustu. Zároveň nás to prijme k tomu, aby sme začali s nimi nakladať iným spôsobom ako doposiaľ," uviedol kurátor výstavy.       

Výstavu organizujú občianske združenie Synagóga Šaštín-Stráže Galerye Shul a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2018
Šaštín-Stráže: Primátor a poslanci zložili sľub
Staronový primátor mesta Šaštín-Stráže Jaroslav Suchánek zložil na ustanovujúcom zastupiteľstve v pondelok (10. 12.) slávnostný sľub. Spolu s ním tak urobilo všetkých 11 novozvolených poslancov MsZ.
viac
23.09.2019
V Šaštíne začali so záchranou synagógy, už tento rok v nej plánujú výstavu
V meste Šaštín-Stráže bola v 19. storočí postavená synagóga, ktorá postupom času chátrala. Noví majitelia sa rozhodli s pomocou ďalších nadšencov historickú stavbu zachrániť. V budúcnosti by mala poslúžiť ako kultúrny stánok.
viac
25.09.2020
Unikátne stroje Leonarda da Vinci si môže verejnosť pozrieť v lučeneckej Synagóg
Viac ako 40 replík strojov, náčrtov a diel geniálneho umelca prináša výstava Stroje Leonarda da Vinci, ktorá je od nedele 20. septembra verejnosti prístupná v lučeneckej Synagóge.
viac
04.03.2024
Železný pútnik vyštartuje do Šaštína-Stráží dva týždne pred Veľkou nocou
Už tretí ročník nočnej pôstnej púte v predveľkonočnom období s názvom Železný pútnik ohlásila farnosť Trstín pri Trnave na piatok 15. marca. Pútnici sa vydajú na takmer štyridsaťkilometrovú pešiu túru z Hájička pri Trstíne cez Malé Karpaty do Šaštína-Stráží. Informoval o tom za usporiadateľov Martin
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %