Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
23.09.2019 06:30

V Šaštíne začali so záchranou synagógy, už tento rok v nej plánujú výstavu


Synagóga v Šaštíne-Strážoch. Snímka zdroj: zahori.sk


V meste Šaštín-Stráže bola v 19. storočí postavená synagóga, ktorá postupom času chátrala. Noví majitelia sa rozhodli s pomocou ďalších nadšencov historickú stavbu zachrániť. V budúcnosti by mala poslúžiť ako kultúrny stánok.


Synagógu v kritickom stave kúpila Gréta Sokolová s priateľom Jozefom Sušilom. "Budovu synagógy sme kúpili v dražbe, keďže susedila s pozemkom, kde sme si kúpili dom, ktorý rekonštruujeme. K budove sme získali aj architektonický návrh, ako by sa dala budova využiť, ale o tom, ako s budovou naložíme, sme ešte neboli rozhodnutí," uviedol pre TASR Sušila.       

Počas celonárodnej púte, ktorá sa v Šaštíne uskutočnila 15. septembra, zverejnil bývalý minister medzinárodných vzťahov SR Pavol Demeš status na sociálnej sieti, v ktorom poukázal na zlý stav synagógy. "To, čo som po nájdení opustenej synagógy uvidel, ma zhrozilo. Zub času spôsobil, že v tomto bývalom sakrálnom objekte boli na dlážke spadnuté trámy stropu a nedávno odstránený čelný štít. Skrátka podoba ruiny," potvrdil Demeš.       

Po zverejnení fotografií, ktoré potvrdzovali zlý stav synagógy, nabrali udalosti rýchly spád. „Ozvali sa mi majitelia a dohodli sme si stretnutie. Tí vyslovili radosť z toho, že sa rozprúdila debata o budúcnosti synagógy, čo sa doteraz nedarilo," uviedol pre TASR Demeš.       

Majitelia sa v priebehu pár hodín rozhodli, čo so synagógou urobia. "Jednou z možností, nad ktorou sme v rámci rekonštrukcie uvažovali, bol kultúrny stánok. Po stretnutí a prisľúbení pomoci sme sa rozhodli ísť do tohto projektu. Chceme ju prebudovať na kultúrny objekt, kde by sa konali rôzne podujatia, výstavy a koncerty," prezradil majiteľ objektu.       

Majiteľ už v predchádzajúcom období rozobral strechu, ktorá bola v havarijnom stave a padajúce škridle ohrozovali okoloidúcich. "Trámy na streche boli z veľkej časti prehnité a hrozilo kompletné zrútenie strechy. Svojou mierou prispeli k poškodeniu objektu aj holuby," doplnil Sušila.       

V najbližších týždňoch sa má uskutočniť vyčistenie objektu, ktorý je značne znečistený práve po holuboch. "Už sa hlásia dobrovoľníci aj z radov známych osobností, medzi nimi aj moderátorka Alena Heribanová, s ktorou budeme na projekte spolupracovať. Aj keď budova už nemá strop, zorganizujeme v nej po vyčistení fotografickú inštaláciu synagóg a kostolov Slovenska," informoval Demeš.       

Náročná prestavba je však bez pomoci iných nad sily majiteľov objektu. "Len veľmi triezve odhady naznačujú, že rekonštrukcia bude finančne náročná a vyžiada si minimálne 500-tis. eur. Pripravujeme občianske združenie na záchranu synagógy, v ktorom by sa mali združiť ľudia, ktorým osud tejto stavby nie je ľahostajný," uviedol jej majiteľ.

Náročnosť projektu si uvedomuje aj Demeš, ktorý sa v projekte výrazne angažuje. "Prioritne sa sústreďujeme na záchranu objektu, vytváranie potrebných kontaktov a zvyšovanie záujmu o šaštínsku synagógu. Podučíme sa aj od iných, ktorým sa podarilo vybudovať z bývalých synagóg dôstojné kultúrne miesta. Šaštín má jednu obrovskú danosť, je to po stáročia významné spirituálne centrum Slovenska. Mohli by sa tu okrem iného konať dôležité diskusie o tolerancii a medzináboženskom dialógu,“ načrtol Demeš.       

Synagóga bola dokončená v polovici 19. storočia. V centre bola obradná sieň, okolo ktorej bola na poschodí z troch strán galéria pre ženy postavená na iónskych stĺpoch. Archu zmluvy ozdobovalo šesť korintských stĺpov. Hlavná fasáda mala značne vystupujúci stredný rizalit s akcentovanou korunnou rímsou. Nad ňou bol vyvýšený trojhranný štít s termovým oknom. Pôvodná fasáda bola koncom 19. storočia upravená.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2018
Šaštín-Stráže: Primátor a poslanci zložili sľub
Staronový primátor mesta Šaštín-Stráže Jaroslav Suchánek zložil na ustanovujúcom zastupiteľstve v pondelok (10. 12.) slávnostný sľub. Spolu s ním tak urobilo všetkých 11 novozvolených poslancov MsZ.
viac
23.11.2019
Synagógu v meste vyhlásia za národnú kultúrnu pamiatku
Benefičnú výstavu fotografií Zdenka Dzurjanina a Yuriho Dojča Sláva a smútok slovenských synagóg otvoria vernisážou v sobotu 23. novembra o 15.00 h. Uskutoční sa pri príležitosti vyhlásenia objektu bývalej synagógy za národnú kultúrnu pamiatku.
viac
22.07.2022
BSK pokračuje v snahe zachrániť a obnoviť synagógu vo Svätom Jure
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pokračuje v snahe zachrániť a komplexne zrekonštruovať synagógu vo Svätom Jure (okres Pezinok) z 18. storočia, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou.
viac
04.03.2024
Železný pútnik vyštartuje do Šaštína-Stráží dva týždne pred Veľkou nocou
Už tretí ročník nočnej pôstnej púte v predveľkonočnom období s názvom Železný pútnik ohlásila farnosť Trstín pri Trnave na piatok 15. marca. Pútnici sa vydajú na takmer štyridsaťkilometrovú pešiu túru z Hájička pri Trstíne cez Malé Karpaty do Šaštína-Stráží. Informoval o tom za usporiadateľov Martin
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %