Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.03.2021 08:00

Svidník eviduje pokles bioodpadu v komunálnom odpade


Ilustračná snímka.


Mesto Svidník eviduje pokles bioodpadu v komunálnom odpade. V januári dostali obyvatelia plastové nádoby na jeho zber. Doposiaľ bolo podľa primátorky Marcely Ivančovej vyseparovaných približne 23 ton bioodpadu.


„Je to veľmi dobré číslo, pretože o toľko menej odpadu vyvezieme na skládku. Občania mesta sa začali správať zodpovedne celkovo ku komunálnemu odpadu, keďže sa zvyšuje separácia. Svedčí o tom aj to, že oproti minulému roku máme mieru vytriedenia o desať percent lepšiu. Zatiaľ čo minulý rok bola miera vytriedenia niečo nad 30 percent, v tomto roku je to vyše 42 percent. Náš cieľ je 50 percent, lebo vtedy to už pocítime aj na poplatku za skládkovanie odpadu. Zabezpečí nám to na nejaký čas, že cena za odpad v meste sa nebude musieť zvyšovať. Samozrejme, keď tieto trendy vydržia,” uviedla Ivančová.

Mrzí ju, že v meste sa objavujú nelegálne skládky odpadu. „Vieme, že to nie sú len Svidníčania, ale aj ľudia z okolia, ktorí sa nerozpakujú urobiť čiernu skládku napríklad pred zavretou bránou zberného dvora v čase, keď nefunguje. Napríklad v sobotu 27. februára tam 22 ľudí priviezlo odpad. Je čas pandémie, aj medzi zamestnancami technických služieb a zberného dvora šarapatí ochorenie COVID-19 a služby nedokážeme zabezpečiť celý týždeň. Hlavný je pre nás vývoz a zber odpadu z mesta. Prevádzka zberného dvoru je obmedzená, hoci podľa nariadení hygienikov by sme ho mohli úplne uzavrieť, ale stále sa snažíme vychádzať občanom v ústrety,” dodala Ivančová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.12.2020
Handlovčania zaplatia budúci rok za komunálny odpad viac
Handlovčania budú za odvoz a spracovanie komunálneho odpadu od budúceho roka platiť o tri eurá viac.
viac
18.01.2021
V meste už rozmiestnili nádoby na rozložiteľný kuchynský odpad
Pri bytových domoch v Liptovskom Hrádku v piatok pribudli hnedé nádoby na biologicky rozložiteľný kuchynský odpad. Umiestniť ich tam dala samospráva.
viac
01.02.2021
Nový systém zberu komunálneho odpadu v Trebišove zvýhodňuje separovanie
Mesto Trebišov od začiatku roka zaviedlo množstvový zber zmesového komunálneho odpadu.
viac
25.05.2021
Trend znižovania skládkovania v meste Humenné pokračuje
Obyvatelia mesta Humenné produkujú z roka na rok menej komunálneho odpadu (KO) končiaceho na skládke. Kým v roku 2016 vyviezli technické služby (TS) mesta na miestnu skládku takmer 9465 ton KO, v roku 2020 to bolo o 1305 menej.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %