Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
30.06.2023 03:20

Svahy na Chopku v Nízkych Tatrách bude spásať stádo 40 oviec


Ilustračná snímka: (tasr).


Svahy na severnej strane Chopku v Demänovskej doline budú aj toto leto spásať ovce. Návštevníci Nízkych Tatier ich uvidia od soboty 1. júla v lokalite Priehyba.


Informoval o tom Marián Galajda zo spoločnosti Tatry mountain resorts, ktorá je prevádzkovateľom tamojšieho horského strediska.

Stádo 40 valašiek bude spásať zjazdovky pod dozorom pastierov a pyrenejských horských psov. Na druhú sezónu projektu pripravili organizátori niekoľko noviniek.

"Na Priehybe vyrastie replika pôvodného salaša, vďaka čomu si malí aj veľkí návštevníci budú môcť pozrieť, ako sa kedysi žilo na salaši a aké nástroje valasi používali pri spracovaní mlieka. Chceme zároveň pokračovať s výcvikom pastierskych psov, pretože kým teraz spásame plochu vytýčenú elektrickým ohradníkom, do budúcna chceme s ovečkami putovať po zjazdovkách voľne a spásať ich podľa potreby," uviedol jeden z iniciátorov projektu Peter Kompiš.

Od hornej stanice lanovky povedie k ovciam náučný chodník, ktorého súčasťou budú fotopointy späté s pastierskou tradíciou - 2,5 metra vysoká fujara, kamenné sochy ovečiek dotvorené umeleckým kováčom aj črpák gigantických rozmerov. K salašu a ovciam na Priehybe sa návštevníci môžu dostať kabínkovou lanovkou z Bielej púte.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2016
V Nízkych Tatrách prekonali rekord vo výsadbe stromčekov
Viac ako 60-členný tím dobrovoľníkov prekonal dnes predpoludním v jednej z nízkotatranských dolín postihnutej kalamitou opäť po roku svoj vlastný rekordný zápis. Neďaleko hornoliptovskej obce Malužiná vysadili 7000 nových sadeníc stromčekov za jeden deň.
viac
24.10.2016
Lyžiarov vyvezie na Chopok nová lanovka za 11,6 milióna eur
Najväčšie lyžiarske stredisko na Slovensku, Jasná Nízke Tatry, sa v týchto dňoch všemožne pripravuje na blížiacu sa zimnú lyžiarsku sezónu. Novinkou je nová 15-miestna lanovka na južnej strane Chopku za 11,6 milióna eur.
viac
11.07.2017
Dračí program pre deti na Liptove
Pod vrcholom Chopka, na Rotunde, sa usídlil bájny drak Demián. Už štvrté leto sa vďaka nemu mení tunajšia vrcholová stanica lanovky na hrad a ožíva tu príbeh priateľského draka na podujatí Dračie noci. Už najbližšiu sobotu 15. júla 2017 to bude program Demián a zbojníci a 12. augusta Demián a mágia.
viac
12.10.2021
Nový náučný chodník v N. Tatrách pripomína históriu baníckej osady Magurka
Históriu baníckej osady Magurka v Ľupčianskej doline v Nízkych Tatrách pripomína nový náučný chodník, ktorý otvorili začiatkom októbra. Tvorí ho 11 tabúľ umiestnených na 8,4 kilometra dlhom okruhu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %