Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.03.2021 11:40

Súťaž Dedina roka 2021 – otázky a odpovede


Banner.


Zapojte vašu obec do 11. ročníka súťaže Dedina roka, odprezentujte celú škálu jej aktivít a upozornite na to, že vidiecky priestor je nezanedbateľnou súčasťou Slovenska.


Predstavte príkladné iniciatívy zamerané na rozvoj dediny a získajte okrem prestížneho titulu Dedina roka 2021 aj finančné prostriedky pre podporu rozvoja dediny. Uzávierka prihlášok je 30. apríla 2021.

Prečo sa zapojiť do súťaže Dedina roka 2021?

Slovensko je vidieckou krajinou, ktorej krásy, rozmanitosť a výnimočnosť má zdôrazňovať práve súťaž Dedina roka. Prezentuje úspechy slovenskej dediny a tvorivej práce jej predstaviteľov a obyvateľov na rozvoji ich domova a povzbudzuje ich do ďalších aktivít. Zdôrazňuje tradície a originálnosť kultúry a krajiny vidieckych regiónov, poukazuje na snahu slovenských dedín priblížiť sa procesu rozvoja obcí na európskej úrovni so zachovaním tváre a duše slovenskej dediny. Slovenské obce sa účasťou v Dedine roka môžu zviditeľniť či poslúžiť ako inšpirácia ďalším obciam. Takto ich má šancu spoznať celé Slovensko a tým upevňujú postavenie vidieka v spoločnosti.

Ako svoju obec prihlásim?

Samotný proces prihlásenia pozostáva z vyplnenia prihlášky so základnými údajmi o obci. Uzávierka prihlášok je 30. apríla. Neoddeliteľnou súčasťou zaradenia do súťaže je aj vyplnenie formulára Oblasti hodnotenia. Tento formulár slúži aj ako menší audit, pretože sa zameriava na kritériá, ktoré si bude všímať hodnotiaca komisia. Sumarizuje, v ktorých smeroch je obec silná, a naopak, kde by mohla ešte pridať. Je potrebné mu venovať dostatočnú pozornosť - ide o vstupnú informáciu pre hodnotiteľov, ktorí vašu dedinu nikdy nevideli a nenavštívili.

Ako prebieha hodnotenie?

Tak, ako každý rok, súťaž preveruje obec z viacerých oblastí. Pri hodnotení sa sledujú kritéria koncepčnosti, ojedinelosti, vízie, originality prístupov či riadenia samosprávy. Tento ročník upriamuje pozornosť komisie najmä na kritériá udržateľnosti už zavedených procesov a vízie obce do budúcnosti pri jej rozvoji. Mimoriadne aktuálnou témou je klimatická zmena – bude sa sledovať, či sú v obci už prijaté adaptačné opatrenia na zmiernenie jej dopadov, alebo ako sa plánujú realizovať v budúcnosti.

A čo po prihlásení?

Po ukončení prihlasovania do súťaže sa zostaví harmonogram hodnotenia. To predstavuje kľúčovú časť súťaže. Obec totiž čaká to najpodstatnejšie – zostaviť originálny program na 3 hodiny pre návštevu hodnotiacej komisie. To, ako sa obec predstaví, čo ukáže, koho zapojí do programu je len na jej rozhodnutí. Po ukončení výjazdov v teréne sa komisia stretne na záverečnom rokovaní a na základe toho čo videla a zažila v obciach, aj na základe vyplnených formulárov Oblasti hodnotenia rozhodne o víťazovi a ďalších ocenených. Celkovým víťazom sa stane obec, ktorá najlepšie obstojí vo všetkých oblastiach hodnotenia.

Čo môže obec účasťou v súťaži získať, ak aj nevyhrá prvé miesto?

Samozrejme, obce súťažia aj o 2. a 3. miesto. Môžeme ich označiť ako kandidátov na víťaza, len im k prvému miestu, jednoducho povedané, niečo chýbalo. Ak však obec vyniká v konkrétnej oblasti, môže získať osobitné ocenenie práve v nej. Ide o 7 kategórií: DEDINA AKO PARTNER, DEDINA AKO HOSPODÁR, DEDINA AKO MAĽOVANÁ, DEDINA AKO KLENOTNICA, DEDINA AKO POSPOLITOSŤ, DEDINA AKO HOSTITEĽ, DEDINA AKO ZÁHRADA. Obec môže získať aj mimoriadne ocenenie za konkrétnu činnosť. Prihlásenie do súťaže má pre obec aj ďalšie benefity - okrem toho, že sa obce zviditeľnia, naberú skúsenosti a rozšíria si možnosti spolupráce medzi sebou v rôznych smeroch, získajú aj finančné prostriedky od generálneho partnera súťaže na budúcu podporu rozvoja dediny. Od vyhlasovateľov a partnerov súťaže získajú praktické vecné ceny. Pre víťaza je však tou najcennejšou pridanou hodnotou možnosť reprezentovať Slovensko na európskej úrovni v súťaži o Európsku cenu obnovy dediny.

Vzhľadom na už takmer rok trvajúcu komplikovanú situáciu s koronavírusom, môžu obce váhať, či sa do súťaže zapojiť. O to viac bude v tomto roku z hľadiska podpory a spolupráce dôležitý fakt, že do tohto ročníka sa prvýkrát v úlohe partnerov zapájajú aj všetky samosprávne kraje. Obce prihlásením môžu iba získať, nie stratiť. Stačí sa pozrieť na víťazov minulých ročníkov: napríklad obec Spišský Hrhov, Oravská Polhora či súčasný držiteľ titulu Dedina roka, obec Papradno.

Prihláste svoju obec už dnes na https://www.dedinaroka.sk/

Autor: (dedinaroka.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.02.2021
SAŽP spustila vo štvrtok 11. ročník súťaže Dedina roka
Slovenská agentúra životného prostredia zverejnila podmienky súťaže Dedina roka 2021. Oficiálne tým spustila jej 11. ročník, nad ktorým prevzal záštitu minister životného prostredia SR Ján Budaj.
viac
31.03.2021
Na prihlásenie obcí do súťaže Dedina roka 2021 ostáva posledný mesiac
Záujemcovia o prihlásenie do 11. ročníka národnej súťaže Dedina roka 2021 majú posledný mesiac na registráciu svojej obce. Podnet môže dať ktorýkoľvek občan Slovenskej republiky (SR), samotný proces prihlásenia je už potom na starostke alebo starostovi.
viac
16.04.2021
Prihláste svoj strom do ankety Strom roka 2021
Anketa Strom roka už 19 rokov hľadá po celom Slovensku stromy s pozoruhodnými príbehmi, ktoré vyzdvihujú význam starých, vzácnych či ohrozených stromov a vzbudzujú záujem ľudí o životné prostredie. Tento rok môžete svojho obľúbenca do súťaže nominovať od 1. apríla.
viac
12.05.2021
O titul Dedina roka 2021 zabojuje historicky najvyšší počet slovenských obcí
Súťaž Dedina roka má za sebou viac ako dvadsaťročnú tradíciu. Aktuálny, 11. ročník, priniesol viacero organizačných noviniek, čo sa stretlo s mimoriadnym záujmom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %