Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
25.09.2021 07:50

Štúrovo oslavuje 20. výročie obnovy Mosta Márie Valérie


Most Márie Valérie. Snímka zdroj: Wikipédia


Premietaním dokumentárneho filmu o Moste Márie Valérie sa v Štúrove začali oslavy 20. výročia obnovy mosta spájajúceho mestá Štúrovo na slovenskej a Ostrihom na maďarskej strane Dunaja.


Súčasťou trojdňových osláv bude výstava dokumentov viažucich sa k rekonštrukcii mosta, premietanie filmu o obnove a odovzdaní Mosta Márie Valérie, sobotňajšie (25. 9.) raňajky na moste, ale aj kladenie vencov na moste, krojovaný sprievod smerujúci z mosta cez promenádu pri Dunaji na pešiu zónu či XX. Podunajský folklórny festival, informovala radnica.       

Most, postavený podľa plánov Jána Feketeházyho, slúži svojmu účelu od 28. septembra 1895. Počas oboch svetových vojen bol most poškodený, po jeho vyhodení do vzduchu 26. decembra 1944 bol 57 rokov mimo prevádzky. Obnovený bol 11. októbra 2001. „V súčasnosti využívajú most obyvatelia našich miest temer denne. Most významne napomáha osobnej doprave medzi dvoma štátmi, umožňuje využívanie služieb na oboch brehoch – maloobchod, cezhraničné zapojenie sa do trhu práce či návštevu škôl. Za uplynulých 20 rokov sa vybudovali úžasné kontakty medzi občanmi, podnikateľmi, inštitúciami, samosprávami, ako aj inými spoločenstvami či organizáciami. Povedal by som, že popri oceľovom moste sme postupne vybudovali mosty vlastné,“ povedal primátor Štúrova Eugen Szabó.       

Opatrenia súvisiace s novým koronavírusom priniesli novú situáciu. „Je pravda, že Most Márie Valérie stál nepoškodený na svojom mieste, predsa sme však nemohli po ňom prejsť. Vybudované kontakty bolo potrebné udržiavať napriek tomu, že používanie cestného mosta bolo obmedzené. Pravdepodobne nie každý vzťah vydržal uzatvorenie mosta, ale som presvedčený, že väčšina sa dokázala prispôsobiť,“ zhodnotil súčasnú situáciu primátor.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.09.2019
Živijó 50! - Oslavy SNG na Zvolenskom zámku
V septembri 2019 uplynie 50 rokov od sprístupnenia expozícií Slovenskej národnej galérie (SNG), ktoré vznikli v priestoroch zrekonštruovaného Zvolenského zámku. Vedenie galérie pri tejto príležitosti pripravilo pre návštevníkov pestrý program a už v piatok 13. septembra začne na zámku veľká oslava.
viac
02.01.2020
75. výročie oslobodenia Svidníka
„Ctíme si hrdinov, oslavujeme oslobodenie“ s týmto mottom si na začiatku nového roka pripomenieme pre Svidník mimoriadne dôležité udalosti.
viac
14.08.2020
Železničná stanica oslavuje 160 rokov, výročie pripomenú podujatia
Košická železničná stanica oslavuje v piatok 160 rokov od jej oficiálneho spustenia do prevádzky. Pri tejto príležitosti si cestujúci a návštevníci môžu v nej prezrieť historické fotografie stanice, modely vláčikov, a tiež zažiť výnimočnú hudobnú produkciu.
viac
25.08.2021
Výročie SNP oslávia v Lehote pod Vtáčnikom i ohňostrojom
Výročie Slovenského národného povstania (SNP) si v Lehote pod Vtáčnikom (okres Prievidza) pripomenie verejnosť 29. augusta divadelným predstavením i ohňostrojom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %