Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
11.07.2022 07:45

V obci oslávili 750. výročie prvej písomnej zmienky


Oslavy 750. výročia prvej písomnej zmienky v obci Čičmany (okres Žilina) krojovaným sprievodom. Snímka zdroj: (tasr).


Oslavy 750. výročia prvej písomnej zmienky otvorili v sobotu v obci Čičmany (okres Žilina) krojovaným sprievodom. Podľa starostky Ivety Michalíkovej v ňom bolo aj veľa rodákov, ktorých srdce stále ťahá do obce svetoznámej maľovanými zrubovými drevenicami a ornamentmi.


Celodenný program ponúkol návštevníkom svätú omšu, vystúpenia ľudových hudieb, folklórnych súborov aj hudobných skupín. "V súčasnosti žije v obci 121 obyvateľov a ročne ju navštívi 35 000 turistov. Čičmianskych dreveníc zostalo osem desiatok, vzory na niektorých sú zapísané v nehmotnom kultúrnom dedičstve Slovenska. Pôvodní majitelia už zomreli a drevenice si opravujú ich dedičia. Ale chcem zdôrazniť, že nie sme skanzen. Sme dedina, kde žijú ľudia, chodia turisti, kuriéri aj doprava," povedala starostka.

Za zlomové udalosti v histórii obce s 1300 obyvateľmi považuje najmä vojny a dva požiare, pri ktorých vyhorel celý dolný koniec. "Obec sa začala vyľudňovať. Ľudia odišli do sveta, do susedných dedín. Rozpŕchli sa, lebo boli bez príbytku a našli si nové bývanie. Ale určite sa sem všetci veľmi radi vracajú," podotkla Michalíková.

Primátor mesta Rajec Milan Lipka má k Čičmanom citový vzťah, pretože odtiaľ pochádzajú jeho starí rodičia. "Považujem Čičmany za top slovenskú destináciu cestovného ruchu. Po pandémii nového koronavírusu sa cestovný ruch v Čičmanoch trošku pozviechal, rovnako aj v Rajeckých Tepliciach a Rajeckej Lesnej. Ale nemyslím si, že nadobudol úroveň spred pandémie," skonštatoval Lipka.

Pripomenul, že obec má existenčné finančné problémy, preto Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Rajecká dolina spustila aktivity na jej podporu a záchranu. "Dobrovoľná zbierka prostredníctvom transparentného účtu nám pomáha platiť elektrinu, plyn, opravy ciest, lebo z rozpočtu na to nemáme peniaze," dodala starostka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.05.2018
Okrúhle výročie vzniku 1.ČSR chce Žiar nad Hronom osláviť i s partnerským mestom
Žiarska samospráva plánuje veľké oslavy 100. výročia vzniku 1. Československej republiky. Poslanci na ostatnom rokovaní mestského zastupiteľstva schválili na tento účel 10-tis. eur.
viac
18.06.2018
Bojnice si pripomenuli 905. výročie prvej písomnej zmienky o meste
Bojnice si pripomenuli 905. výročie prvej písomnej zmienky o meste. Míľnik oslávili v sobotu (16. 6.), pre obyvateľov i návštevníkov mesta pripravili vystúpenia umelcov, výstavu o histórii školstva, remeselný trh či pôvodný bojnický muzikál so živým orchestrom z dielne miestnej základnej umeleckej š
viac
30.07.2018
Polstoročie vzniku mesta a okresu oslávia obyvatelia športom
Do priestorov mestských športovísk je sústredený denný program osláv 50. výročia vzniku mesta Veľký Krtíš. Športové zápolenia pri príležitosti osláv sa uskutočnia v sobotu 4. augusta na biokúpalisku, plážovom ihrisku, v plavárni, športovej hale a na futbalovom ihrisku.
viac
18.10.2018
Púchovské gymnázium oslavuje sedemdesiatku, škola začínala v obecnej čitárni
Za sedem dekád stálo na čele Gymnázia v Púchove v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) 10 riaditeľov a do sveta vypustilo viac ako 5400 úspešných maturantov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %