Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.10.2017 08:37

Stropkovskými cintorínmi sa môžete prejsť aj virtuálne


Ilustračná snímka: (int).


Pomôže vám pri tom digitálna mapa a svojim blízkym zapálite sviečku aj online. Mesto Stropkov zavádza v tomto roku na cintorínoch zaujímavú novinku.


V rámci digitalizácie pietnych miest boli v uplynulom období všetky jestvujúce hroby zamerané, nasnímané a následne zahrnuté do podrobných máp troch tunajších cintorínov – starého, nového a pri Dome nádeje. Všetky podrobné údaje o 3150 miestach sú od minulého týždňa dostupné na stránke www.stropkov.cintoriny.sk.

„Často si pri návšteve cintorína vybavíme v pamäti príbuzného alebo známeho, ktorý už dávno nie je medzi nami. Radi by sme si uctili jeho pamiatku, ale nájsť jeho hrob najmä na väčšom cintoríne je bez pomoci a rady iných niekedy skoro nemožné. Hlavne pre príležitostných návštevníkov v období sviatkov. Takáto informácia sa už dnes dá pohodlne a rýchlo nájsť aj z domu cez internet návštevou virtuálneho cintorína,“ priblížil jeden z hlavných cieľov projektu vedúci stredísk mestského podniku Služba Dušan Lukáč.

Čoskoro pribudnú v Stropkove aj prehľadné mapy jednotlivých cintorínov osadené pri ich vstupoch. Na portáli môžu záujemcovia nájsť zosnulých podľa mena a priezviska, prípadne čísla hrobu, pozrieť si polohu hrobov na digitálnej mape cintorína, takisto fotografie náhrobkov. K dispozícii sú údaje o dátumoch narodení, úmrtí a pochovaní zomrelých, údaje o ich menách a priezviskách, prípadne o platbách a uzavretých zmluvách. Portál je okrem slovenčiny plnohodnotne lokalizovaný aj do češtiny, angličtiny, nemčiny a maďarčiny.

„Návštevníci portálu majú možnosť využiť aj ďalšiu originálnu službu. Na virtuálnom cintoríne môžu položiť na 24 hodín veniec, kyticu a zapáliť sviečku alebo kahan s možnosťou zanechať pri každom hrobe krátky odkaz s menom, textom a dátumom návštevy. Aspoň takouto sprostredkovanou formou si môžu návštevníci na diaľku uctiť svojich blízkych,“ dodal D. Lukáč. Že takáto forma spomienky má svoje opodstatnenie dokazujú desaťtisíce položených kytíc a zapálených sviečok v rámci cintorínov na celom Slovensku.

Projekt virtuálneho cintorína je ďalšou zo služieb, ktoré mesto v tomto roku zavádza pre návštevníkov pietnych miest. Aktuálne je ukončená rozsiahla rekonštrukcia nového cintorína za takmer 153 tisíc eur, mesto má za sebou aj druhú etapu komplexnej obnovy cintorína z I. svetovej vojny, ktorú realizuje aj s podporou Ministerstva vnútra a jednou z tohtoročných noviniek v Stropkove je aj nový sviečkomat umiestnený pri Dome nádeje.

Autor: (Peter NOVÁK, hovorca mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2018
Hlavné mesto má ďalšiu smart novinku - mapový portál
Hlavné mesto pripravilo pre Bratislavčanov ďalšie smart riešenie, ktorým je mapový portál nazývaný GIS. Ide o celopriestorovú mapu hlavného mesta, ktorá Bratislavčanom uľahčí vyhľadávanie informácií z rôznych dôležitých oblastí.
viac
08.02.2019
Krízový stav na našich cintorínoch - ako ho riešiť
Pochovávanie zosnulých, a najmä hrobové miesta, začínajú byť na viacerých našich cintorínoch problémom, ktorý niekde prerastá až do akútnych rozmerov. V mnohých z nich totiž voľné miesta ubúdajú najmä z dôvodu, že rozširovať cintorín jednoducho nie je kam.
viac
02.11.2019
MV SR: Na Slovensku je vyše 36-tis. vojnových hrobov
Na Slovensku je vyše 36-tis. vojnových hrobov, najviac v Prešovskom kraji. Okrem vojakov sú tam pochovaní aj zajatci či civilné obyvateľstvo z rôznych kútov sveta. Pre TASR to uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.
viac
15.10.2020
Bratislavská župa spustila unikátny mapový portál
Územný plán, stredné školy, kultúrne zariadenia, ale aj cyklotrasy či mapy lesov. To všetko je možné nájsť na novom mapovom portáli Bratislavskej župy - mapy.bratislavskykraj.sk.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %