Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
13.11.2019 04:10

Stropkov si novembrové udalosti pripomenie diskusiou „30 rokov slobody“


Ilustračný výrez plagátu.


Po celom bývalom Československu sa v týchto dňoch organizujú spomienkové podujatia pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie. Na novembrové udalosti, ktoré zmenili Československo a naštartovali demokratizačné procesy v spoločnosti Čechov a Slovákov budú spomínať aj v Stropkove.


V deň výročia organizuje radnica diskusný večer „30 rokov slobody“, kde pozvali hlavných aktérov Novembra a zároveň čelných predstaviteľov vtedy sa formujúceho miestneho VPN. Pozvanie prijali Jozef Vasilík (prvý predseda miestneho i okresného koordinačného výboru VPN), Peter Kuľbaga, František Vašš a Imrich Hamarčák (predstavitelia VPN v podniku Tesla) a večerom bude moderátorsky sprevádzať úspešná novinárka Marie Stracenská, absolventka stropkovského gymnázia a aktívna účastníčka Novembra z radov vtedajších stropkovských študentov. Pozvaná je samozrejme široká verejnosť.

„Aj na sociálnej sieti padla pri ohlásení podujatia otázka, výročie akej slobody si pripomíname? Odpoveď je jednoduchá - Slobody – slobodného Československa, od roku 1993 Česka i Slovenska. Slobody jednotlivca a celej spoločnosti. Slobody rozhodovať sa, združovať, cestovať, vzdelávať sa, vyjadriť sa bez obavy o osud svoj alebo svojej rodiny. Slobody pre všetkých bez ohľadu na svoje náboženské či politické presvedčenie. Slobody v krásnej krajine, ktorej demokracia priniesla veľa dobrého, ale v mnohých oblastiach ukázala, na čo všetko sme neboli aj kvôli 40-ročnej totalite pripravení,“ uviedol primátor Ondrej Brendza. Pričom tak ako v odpovedi na sociálnej sieti dodal, že diskutovať sa bude napríklad aj o tom, či by podobné podujatia zaoberajúce sa celospoločenskými otázkami, kladmi i zápormi demokracie či akéhokoľvek zriadenia bolo možné organizovať aj pred rokom 1989.

Okrem spomínania bude počas celého večera prebiehať projekcia cenných dobových fotografií zo stropkovských podnikov, ulíc i námestia od miestneho fotografa Tomáša Manduľu. Na záver je naplánované vysielanie úspešného českého filmu Osmy s Ivanom Trojanom v hlavnej úlohe, ktorý je zasadený do začiatku 80-tych rokov 20. storočia. Diskusia začína o 17. hod. v divadelnej sále Kultúrneho strediska.

 

Autor: Peter Novák, hovorca mesta Stropkov


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.10.2016
Stropkov investoval do opravy parku, osvetlenia i dopravy
Stropkovská samospráva sa na prelome leta a jesene zamerala na realizáciu viacerých menších investičných akcií. Novinkou v centre mesta je kompletná obnova oplotenia v historickom parku, ktoré bolo podľa dostupných informácií staré približne 70 rokov.
viac
09.11.2016
Na Cyklomoste slobody vyrastie železná opona
Súčasťou šiesteho ročníka Festivalu slobody bude aj Víkend zatvorených hraníc, ktorý spoluorganizuje Bratislavský samosprávny kraj. Na Cyklomoste slobody tak od 18. do 20. novembra bude musieť každý spomaliť a okúsiť tak atmosféru totality.
viac
19.10.2017
Námestie slobody rozžiaria lampióny
Už po tretíkrát ožije Námestie slobody kultúrou. V piatok 20. októbra hlavné mesto pozýva od 18. do 20. hodiny rodičov s deťmi, žiakov aj mládež do tohto priestoru, ktorý bude v tento večer lákať svetlom z cca 100 lampiónov. Rozsvietená bude aj fontána Družba, ktorá je dominantou námestia.
viac
20.09.2019
Mesto vydalo publikáciu k okrúhlemu výročiu Nežnej revolúcie
Radnica v Šali vydala k 30. výročiu Nežnej revolúcie publikáciu, ktorá zachytáva udalosti z novembra 1989. Autorom knihy je Miroslav Demín.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %