Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.03.2021 11:55

Stromom v centre Malaciek sa ľahšie dýcha


Snímka: -otano-


Pálffyovská lipa na Zámockej a javory na Ferdiša Kostku majú o niečo lepšie podmienky na život. Všetky spomínané stromy zvieral asfaltový chodník ako silný pancier. V dôsledku toho trpeli ich koreňové systémy aj pne. Dnes to už našťastie nie je pravda. Stromom sa ľahšie dýcha.


Staručká Pálffyovská lipa si zaslúži špeciálnu opateru nielen pre svoj vek, ale predovšetkým pre svoju historickú hodnotu. V minulých dňoch sa okolo nej pohybovali robotníci, ktorí šetrným spôsobom odstránili asfaltový chodník z jej blízkosti. Pri tom sa zistilo, že pod asfaltom bola ešte vrstva betónu, takže lipa bola vlastne akoby „zaliata“ ťažkým stavebným materiálom. Môžeme sa iba bezmocne pýtať, čo za človeka toto dopustil. O pár dní neskôr prišli na miesto arboristi, ktorí použitím špeciálnej technológie „vzdušného „rýľa AIRSPADE obnažili koreňový systém. Ak pôjdete okolo, uvidíte, že korene siahajú do vzdialenosti viac ako dva metre. S koreňmi, ktoré ležia pod frekventovanou cestou, sa nedá robiť prakticky nič. Mesto a privolaní experti však robia všetko pre to, aby sa uľahčilo aspoň koreňom zo strany chodníka. Ten sa mierne posunie, aby korene zostali bezpečné a nepoškodené. Priestor okolo kmeňa dostal špeciálnu zeminu s obsahom mykorhíznych húb – od nich strom získava živiny a vodu z pôdy v oveľa väčšom množstve, ako ich dokáže nasať cez vlastné korene.

Doslova zabetónovaných bolo aj desať javorov na ulici Ferdiša Kostku v úseku medzi Floriánom a kinom. Dnes už je betón, kamene aj mreže odstránené, okolo kmeňov pribudla nová zemina a koreňový systém dostáva vzduch. Tento úsek ulice Ferdiša Kostku dostane mierne novú tvár: lavičky síce zostanú, ale na iných miestach a pribudnú aj okrasné trávy.

Autor: (-lp-)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2018
V Zámockom parku pribudnú nové stromy
Javor, borovica, dub, lipa, hrab – to sú stromy, ktoré sa ešte do konca roka vysadia v Zámockom parku. Mesto Malacky bolo úspešné v projekte Zelené obce Slovenska, vďaka čomu získalo 16 tisíc € na novú zeleň.
viac
28.04.2019
Do Zámockého parku pribudli ďalšie listnáče
Malacky ako sídlo Správy chránenej krajinnej oblasti Záhorie oslávili storočnicu vzniku štátnej ochrany prírody výsadbou stromov. Zámocký park sa rozrástol o dva duby a rovnaký počet líp.
viac
03.07.2020
O osud platanov stále bojujeme
Vzácne platany pri vstupe do Zámockého parku v Malackách opätovne skontrolovali arboristi. Meranie nadviazalo na predošlé expertízne posudky a jeho záver rozhodne o ich ošetrení alebo výrube.
viac
04.09.2021
Festival Malarock je späť! Už dnes na nádvorí Pálffyovského kaštieľa v Malackách
Multižánrový festival Malarock sa po viac ako roku vracia na scénu v plnej sile, pripravený to poriadne rozbaliť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %