Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
23.06.2018 11:55

Žubrienky z fontány v Zámockom parku sú zachránené


Záchranári v akcii...


Priamo vo fontáne pri kaštieli v Malackách sa konala záchranná akcia – odchyt žubrienok. Na pomoc prišli aj žiaci 1. B triedy Spojenej školy sv. Františka Assiského s pani učiteľkou Petrou Janskou.


„Vychytali sme niekoľko tisíc žubrienok chránenej ropuchy zelenej v rôznom štádiu vývoja. Fontána by pre ne bola ako pasca, väčšina by sa z nej nedostala,“ vysvetlil poslanec mestského zastupiteľstva Martin Mráz, zamestnanec Štátnej ochrany prírody SR – Správy CHKO Záhorie, ktorý sa podieľal na odchyte. Deti pomocou sieťok neúnavne zbierali drobné živočíchy po celej ploche fontány. Úsmevy na tvárach a nadšenie, s akým pomáhali, hovorili, že sa im úloha záchranárov jednoznačne páčila. Zároveň sa dozvedeli nové poznatky o živote a vývine žubrienok. A ako sa tisícky malých tvorov do fontány vlastne dostali? „Pravdepodobne z Mlynského náhonu, ktorý je od Zámockého parku vzdialený asi 600 metrov,“ povedal M. Mráz. Podľa jeho slov bol presun potrebný aj vzhľadom na plánovanú opravu fontány. Žubrienky boli vypustené do vhodnejšej lokality - mokraď v blízkosti Malaciek.

Záchrannú akciu spustilo upozornenie od návštevníkov parku. Vďaka všímavým ľuďom a rýchlo zorganizovanému odchytu sa tak podarilo zachrániť množstvo budúcich žabiek, ktoré sú dôležitou zložkou ekosystému.

Autor: Text a foto: -nb-


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2018
V Zámockom parku pribudnú nové stromy
Javor, borovica, dub, lipa, hrab – to sú stromy, ktoré sa ešte do konca roka vysadia v Zámockom parku. Mesto Malacky bolo úspešné v projekte Zelené obce Slovenska, vďaka čomu získalo 16 tisíc € na novú zeleň.
viac
28.04.2019
Do Zámockého parku pribudli ďalšie listnáče
Malacky ako sídlo Správy chránenej krajinnej oblasti Záhorie oslávili storočnicu vzniku štátnej ochrany prírody výsadbou stromov. Zámocký park sa rozrástol o dva duby a rovnaký počet líp.
viac
10.06.2019
Trojica podujatí prilákala tisíce návštevníkov
Deň detí, Malacká šošovica a Malacký piknik ovládli 1. jún v Malackách. Pestrý program a letné počasie prilákalo do Zámockého parku tisíce návštevníkov z mesta i okolia. Spojenie troch skvelých podujatí, ktoré je výsledkom spolupráce viacerých mestských organizácií, sa ukázalo ako výborný nápad.
viac
27.05.2023
Festival nového cirkusu v Stupave zabaví rodiny s deťmi aj dospelých
Viac ako 60 predstavení, dávku smiechu a akrobacie prinesie počas troch dní festival Cirkul'art, ktorý sa v piatok začína v Stupave. Posledný májový víkend spestrí kaštieľsky park mesta, ktorý sa zmení na pestrú cirkusovú záhradu s divadlom, novým cirkusom a živým súčasným umením.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %