Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.03.2023 10:35

Stretnutie s Kališťanmi opäť pripomenulo tragické udalosti v osade z marca 1945


Pamätník obetiam v Kališti. Foto: TASR


Pri príležitosti 78. výročia tragédie sprevádzanej vyvraždením obyvateľstva a vypálením horskej osady Kalište sa v piatok v Múzeu SNP v Banskej Bystrici uskutočnilo spomienkové podujatie Stretnutie s Kališťanmi.


Do kinosály múzea, kde sa každoročne koná toto stretnutie, prišlo okolo 130 ľudí. Medzi nimi boli príbuzní zosnulých obyvateľov osady, ako aj študenti banskobystrického Gymnázia Andreja Sládkoviča a Strednej odbornej školy Pod Bánošom.         

Ako pre TASR uviedla historička múzea Viera Kováčová, gymnazisti predstavili projekt revitalizácie Sadu života na Kališti, o ktorý sa starajú a vďaka ktorému sa i vzdelávajú. Tvorí ho vyše stovka stromov, jeden za každú vypálenú dedinu. Hudobné vstupy patrili jednému z posledných žijúcich účastníkov SNP Vladimírovi Strmeňovi, ktorý zahral na harmonike a zaspieval spoločne so speváckym zborom pri Klube dôchodcov Rozmarín.         

K nacistickému besneniu v osade Kalište došlo len pár dní pred jej oslobodením. V nedeľňajšie ráno 18. marca 1945 ju Nemci v počte asi 300 mužov zmenili na zhorenisko. Zo 42 domov zostalo len šesť. Život sa do nej už nikdy nevrátil. Po vojne sa obyvatelia presťahovali do okolitých obcí a do Banskej Bystrice, kde pre nich vybudovali domy v časti pomenovanej Nové Kalište. Obec zanikla a dnes je národnou kultúrnou pamiatkou a pamätným miestom SNP.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.03.2016
Nacistami vypálené Kalište zmizlo z mapy Slovenska pred 71 rokmi
Presne pred 71 rokmi zmizla obec Kalište v okrese Banská Bystrica z mapy Slovenska. Nacisti ju vypálili 18. marca 1945. Zostala jedinou dedinou, v ktorej sa už nikdy nepodarilo obnoviť život.
viac
19.03.2019
V Múzeu SNP opäť spomínali na vypálenie Kališťa a vyvraždenie ľudí
Tragické udalosti počas druhej svetovej vojny v niekdajšej malej horskej osade Kalište si v pondelok pripomenuli účastníci spomienkového podujatia Stretnutie s Kališťanmi, ktoré každoročne organizuje Múzeum SNP v Banskej Bystrici a Slovenský zväz protifašistických bojovníkov.
viac
28.08.2019
V pietnej sieni Múzea SNP uložili pozostatky neznámeho vojaka
V pietnej sieni Pamätníka Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici v stredu, v predvečer celonárodných osláv 75. výročia SNP, uložili urnu s pozostatkami neznámeho vojaka.
viac
19.03.2022
V Múzeu SNP si pripomenuli 77. výročie vypálenia obce Kalište
V Múzeu SNP v Banskej Bystrici si v piatok pripomenuli 77. výročie tragických udalostí v Kališti, ktoré 18. marca 1945 vypálili nemecké represívne zložky. Počas nacistického vyčíňania prišlo v horskej obci o život niekoľko desiatok ľudí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %