Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.04.2018 02:03

Stovky pútnikov sa stretnú pri Rotunde sv. Juraja


Vznik Rotundy sv. Juraja v katastri obce Nitrianska Blatnica, je datovaný do prvej tretiny 9. storočia. (zdroj:Z Piešťan)


Stovky pútnikov absolvujú v nedeľu 29. apríla púť k sv. Jurajovi v Nitrianskej Blatnici v okrese Topoľčany. Tradičná púť s takmer 500-ročnou históriou vyvrcholí svätou omšou pri Rotunde sv. Juraja. Celebrovať ju bude vojenský ordinár biskup František Rábek.


Súčasťou púte bude kultúrno-spoločenský program v areáli rotundy, ktorý zabezpečia pesničkárka Sima Martausová, mužský spevácky zbor Mužáci Moravia a ľudová hudba Bojňanci. Svätojurajská púť, ktorej tradícia siaha do roku 1530 a prerušiť ju nedokázal ani bývalý režim, je súčasťou Dní obce Nitrianska Blatnica, ktoré sa začínajú stavaním mája v piatok 27. apríla. TASR o podujatí informovalo vedenie obce.        

Rotunda svätého Juraja pri Nitrianskej Blatnici získala cenu Fénix – Kultúrna pamiatka roka 2016. Je najstaršou pamiatkou svojho druhu na Slovensku, čo potvrdil sedem rokov trvajúci reštaurátorský výskum. Ten dokázal, že ide o pamiatku stojacu už v čase Veľkomoravskej ríše. Reštaurátorský výskum sa začal v roku 2010 pod vedením akademického maliara Jozefa Doricu. Dôležitým bol nález pôvodného predrománskeho okna a latinského konsekračného kríža, ktorý pochádza z najstaršieho obdobia existencie rotundy. Tieto nálezy potvrdzovali, že Rotunda svätého Juraja stála už v časoch Veľkej Moravy.       

Toto datovanie potvrdila aj analýza vo Výskumnom centre na Katedre jadrovej fyziky a biofyziky Univerzity Komenského v Bratislave. „Z hľadiska typológie ako rotundy, je to najstaršia stojaca rotunda na Slovensku, môžeme to konštatovať aj v širšom kontexte strednej Európy. Základov rotúnd existuje ďaleko viac, ale s pôvodnými múrmi zachovanými až do výšky takmer sedem metrov je to jediný takto zachovaný objekt," skonštatoval Dorica. O záchranu schátranej pamiatky sa pričinili členovia Občianskeho združenia Rotunda Jurko, ktoré vzniklo v roku 2001. Spolu s obecným úradom v Nitrianskej Blatnici sa stalo hlavným organizátorom revitalizácie vzácneho objektu a jeho okolia.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.07.2016
Rotunda Jurko je najstaršou na Slovensku
Rotunda svätého Juraja pri Nitrianskej Blatnici je najstaršia pamiatka svojho druhu na Slovensku.
viac
13.07.2018
Pútnici sa zišli na tradičnej Škapuliarskej púti
V Topoľčiankach vyvrcholí počas víkendu 332. výročná Škapuliarska púť. Pútnici z celého Slovenska sa tu začali schádzať už od 11. júla na triduu, čiže na trojdňovej duchovnej príprave, počas ktorej sa konali sväté omše zamerané na rôzne témy.
viac
08.07.2019
Levoča: Odpustovou svätou omšou vyvrcholila najstaršia slovenská púť
Slávnostnou odpustovou svätou omšou, ktorú celebroval poľský kardinál Stanislaw Rylko, v nedeľu vyvrcholila najväčšia a zároveň najstaršia púť na Slovensku na Mariánsku horu pri Levoči.
viac
05.08.2023
Hodové a dožinkové slávnosti ponúknu pivobranie, koncerty i tradičnú púť
Jarmok, koncerty aj tradičnú mariánsku púť ponúknu tohtoročné hodové a dožinkové slávnosti v Nitre. Ako informovala radnica, piaty ročník osláv sa bude konať počas víkendu 12. a 13. augusta na pešej zóne a Svätoplukovom námestí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %