Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
08.07.2024 09:00

Tradičná Levočská púť vyvrcholila svätou omšou na Mariánskej hore


Ilustračná snímka (TASR)


Slávnostnou odpustovou svätou omšou v nedeľu vyvrcholila tradičná púť na levočskej Mariánskej hore. Celebroval ju spišský diecézny biskup František Trstenský. Podľa moderátora púte Jozefa Lapšanského sa počet pútnikov v nedeľu priblížil k 100-tis.


Organizátori odhadujú, že návštevnosť v rámci celého pútnického týždňa prevýšila 400.000 ľudí.         

Na púti podľa jeho slov prevládala príjemná a pokojná atmosféra, pričom bola duchovne naplnená. Pútnikov označil za trpezlivých. Medzi nimi bolo aj množstvo mladých rodín s deťmi či tínedžerov. Pred spovednicou sa celú noc tvoril rad. "Myslím si, že aj to svedčí o tom, aký význam pripisujú veriaci spovedi, sviatosti zmierenia, práve na tomto mieste - v mariánskej svätyni pri Bazilike Navštívenia Panny Márie," uviedol pre TASR.         

Trstenský v homílii veriacich vyzval, aby urobili konkrétne predsavzatie, ktoré im pomôže prehĺbiť modlitbu. Hovoril tiež o radosti z viery. "Nebojme sa svedčiť - som kresťan - pred svojimi susedmi, spolužiakmi, kolegami v práci. Neboj sa, Slovensko, s radosťou svedčiť pred ostatnými krajinami Európy o svojej viere a kresťanských hodnotách," prihovoril sa pútnikom.         

Mladých vyzval, aby sa nestali otrokmi smútku. "Nikto neuverí hnevlivým a agresívnym kresťanom, že milujú Ježiša. Evanjelium nemožno šíriť urážkami a hnevom," povedal.        

 Program tohtoročnej Mariánskej púte v Levoči sa začal v nedeľu 30. júna. Prepojená bola s Rokom modlitby. Jej témou bolo Nauč nás modliť sa.         

Púť sa koná pravidelne pri príležitosti júlového sviatku Navštívenia Panny Márie. Levoča patrí k najstarším pútnickým miestam východného Slovenska. Korene mariánskeho kultu siahajú do 13. storočia.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.04.2018
Stovky pútnikov sa stretnú pri Rotunde sv. Juraja
Stovky pútnikov absolvujú v nedeľu 29. apríla púť k sv. Jurajovi v Nitrianskej Blatnici v okrese Topoľčany. Tradičná púť s takmer 500-ročnou históriou vyvrcholí svätou omšou pri Rotunde sv. Juraja. Celebrovať ju bude vojenský ordinár biskup František Rábek.
viac
13.07.2018
Pútnici sa zišli na tradičnej Škapuliarskej púti
V Topoľčiankach vyvrcholí počas víkendu 332. výročná Škapuliarska púť. Pútnici z celého Slovenska sa tu začali schádzať už od 11. júla na triduu, čiže na trojdňovej duchovnej príprave, počas ktorej sa konali sväté omše zamerané na rôzne témy.
viac
08.07.2019
Levoča: Odpustovou svätou omšou vyvrcholila najstaršia slovenská púť
Slávnostnou odpustovou svätou omšou, ktorú celebroval poľský kardinál Stanislaw Rylko, v nedeľu vyvrcholila najväčšia a zároveň najstaršia púť na Slovensku na Mariánsku horu pri Levoči.
viac
30.08.2019
Na púti na najmladšie pútnické miesto v SR sa zúčastnili stovky veriacich
Na celoslovenskej púti do Skalného sanktuária Božieho milosrdenstva na hore Butkov sa vo štvrtok zúčastnili stovky veriacich. Pripomenuli si tak zároveň i svätého Jána Pavla II., ktorý by tento rok oslavoval 99 rokov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %