Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
12.08.2019 02:05

Veriaci sa zídu na tradičnej Mariánskej púti k Matke Božej


Kalvária v Nitre. Snímka zdroj: TIC Nitra


V Nitre sa bude koncom týždňa konať tradičná Mariánska púť. Jej program sa začne vo štvrtok 15. augusta a vyvrcholí slávnostnou bohoslužbou na kalvárii v nedeľu 18. augusta. Jej hlavným celebrantom bude nitriansky biskup Viliam Judák.


V Nitre má Mariánska púť viac ako 250-ročnú tradíciu. Prvýkrát sa konala v roku 1765, keď sa predstavitelia kráľovského mesta Nitra dohodli s biskupom Jánom Gustínim na každoročnej púti. Tá mala pripomínať vďaku Nitranov za to, že mesto bolo zachránené pred morom a náletom kobyliek. V čase totality sa tam stretávali tisíce ľudí a púť sa postupne stala aj istým druhom protestu proti komunistickému režimu a náboženskej neslobode.      

 Pre veriacich je pripravený bohatý program. Jeho súčasťou budú okrem bohoslužieb aj aktivity pre deti, prednášky či workshopy. „Misionári verbisti a farnosť Nanebovzatia Panny Márie v Nitre pozývajú na púť k Matke Božej na nitriansku kalváriu. Liturgické slávenia v slovenskom i maďarskom jazyku bude dopĺňať bohatý duchovný a formačný program pre deti a rodičov,“ uviedol hovorca nitrianskeho biskupstva Tibor Ujlacký.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.07.2016
Nitra môže získať z fondov Európskej únie desiatky miliónov eur
Mesto Nitra má šancu získať do roku 2020 desiatky miliónov eur z fondov Európskej únie. Radnica už začala s prípravou projektov, na ktoré môže v rámci súčasného programového obdobia získať z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) sumu 50 miliónov eur.
viac
22.01.2020
Zimné slávnosti Hornonitria budú opäť patriť folklóru či remeslám
Fašiangové obdobie v Prievidzskom okrese bude patriť folklóru či remeslám. Zimné slávnosti Hornonitria opäť pripomenú významnú osobnosť ľudovej kultúry i dedičstvo karpatských Nemcov, ktorí majú v regióne svoje zastúpenie. Podujatie otvoria 1. februára a potrvá viac ako mesiac.
viac
19.08.2021
Tradíciu Karloveských hodov sa možno čiastočne podarí obnoviť
Tradícia Karloveských hodov v Bratislave by sa mohla čiastočne obnoviť, podmienkou však podľa mestskej časti je, že sa epidemiologická situácia dramaticky nezmení. V takom prípade by sa jeden veľký hodový víkend rozdelil počas septembra na päť menších až po hodový víkend začiatkom októbra.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %