Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
26.03.2018 10:54

Štátny archív chce uchovať čo najviac informácií o lodeniciach


Ilustračná snímka TASR


Štátny archív v Nitre, pracovisko Archív Komárno, sa usiluje uchovať čo najviac informácií o lodeniciach v Komárne pre budúce generácie. Preto oslovil s prosbou o pomoc nielen bývalých zamestnancov lodeníc, ale aj obyvateľov mesta a širšieho okolia.


„Prosíme občanov, ktorým záleží na uchovaní histórie komárňanských lodeníc a tým aj histórie mesta Komárno, aby kontaktovali pracovníkov archívu v Komárne, ak majú prístup k dokumentom, tlačovinám, obrazovému materiálu, ale aj k výrobkom s logom či symbolom lodeníc, výrobkom bez loga, ktoré však boli vyrobené v komárňanských lodeniciach,“ vyzývajú verejnosť zamestnanci archívu.       

Záujem majú najmä o noviny, časopisy, letáky, pohľadnice, fotografie, albumy, kresby, rôzne kalendáre, diáre, plakety, vlajočky, vyznamenania, perá či poháre s logom lodeníc, ale aj svietniky, popolníky, stojany na stromček, ktoré boli v lodeniciach vyrobené.       

V tomto roku uplynie 120 rokov od začatia opravárenskej a postupne aj lodnej výroby v Komárne. Lodenice prešli počas 120 rokov búrlivým vývojom od nesmelých začiatkov cez obdobie veľkého rozmachu a prosperity až po dnešný útlm. Počas celého obdobia boli úzko späté s obyvateľmi okresu Komárno, pretože postupom rokov poskytovali čoraz viac pracovných príležitostí pre obyvateľov mesta a jeho širšieho okolia.       

Po roku 1945 sa stali hlavným zamestnávateľom v regióne. „Takmer v každej rodine bolo hneď niekoľko zamestnancov závodu. Lodenice sa stali podnikom celoštátneho významu a výrazne prispeli k rozvoju komárňanského okresu. Pozitívne ovplyvnili aj život mnohých obyvateľov mesta. Na dlhé desaťročia sa stali výrazným symbolom Komárna,“ skonštatovali pracovníci archívu.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2016
Dotácie umožnili mestu pokračovať v obnove najvýznamnejších kultúrnych pamiatok
Mesto Komárno aj v tomto roku pokračovalo v obnove Župného domu, Starej a Novej pevnosti, najvýznamnejších kultúrnych pamiatok na území mesta.
viac
26.09.2017
Sociálna a zdravotná starostlivosť v Uhorsku
Komárňanské pracovisko Štátneho archívu v Nitre na stredu a štvrtok (27. – 28. 9. 2017) v spolupráci s nitrianskou župou a Podunajským múzeom v Komárne pripravili odborné sympózium pod názvom Sociálna a zdravotná starostlivosť v premenách čias.
viac
18.01.2018
Komárno finančne podporí projekty zamerané na zlepšenie kvality života
Mesto Komárno vo svojom rozpočte na rok 2018 schválilo 10 000 eur na financovanie projektov, ktorých cieľom je zlepšenie kvality života, životného prostredia a ochrana prírodných hodnôt.
viac
26.09.2018
Voda v dejinných súvislostiach
Odborné sympózium, ktoré pripravilo komárňanské pracovisko Štátneho archívu v Nitre na stredu a vo štvrtok /26. – 27. 9. 2018 v spolupráci s Podunajským múzeom v Komárne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %