Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
18.09.2024 08:55

Štát a odbory sa dohodli na valorizácii platov. ZMOS a SK8 nesúhlasia


Snímka zdroj: ZMOS


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a SK8 (samosprávne kraje) odmietli dohodu na valorizácii platov o 5 päť percent od roku 2026.


Na včerajšom štvrtom kole kolektívneho vyjednávania sa predstavitelia štátu a Konfederácia odborových zväzov dohodli na valorizácii platov v štátnej a verejnej službe o 5 percent od 1. januára 2026. V budúcom roku dostanú zamestnanci v štátnej a verejnej službe odmenu 800 eur.

ZMOS zastúpené predsedom Jozefom Božikom a zástupcovia SK8 odmietli dohodu. „Nakoľko rokovania s ministerstvom financií nepriniesli riešenia chýbajúcich zdrojov v rozpočtoch miest, obcí a samosprávnych krajov,“ zdôraznil predseda ZMOS Jozef Božik.

Ten v priestoroch Úradu vlády SR v Bratislave v utorok 17. septembra 2024 jasne niekoľkokrát zopakoval, že chýbajúca viac ako jedna miliarda eur za ostatné dva roky plus ďalších aktuálne chýbajúcich minimálne 50 miliónov eur do konca kalendárneho roka, vytvára obrovský tlak na rozpočtové hospodárenie územných samospráv. 

„Pokiaľ sa nenájde riešenie tejto vážnej situácie, mestá, obce a kraje nebudú mať z čoho vyplatiť jednorazové odmeny v budúcom roku a ani zvyšovať platy v nasledujúcich rokoch,“ upozornil predseda ZMOS Jozef Božik.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.02.2017
Zdenko Krajčír: Samosprávy sú v školstve štedré. Kritika je skôr ohováraním
Po februárovom rokovaní Rady Združenia miest a obcí Slovenska boli prostredníctvom médií mestám a obciam adresované niektoré, pomerne nekorektné, stanoviská. Hlavne vo vzťahu k financovaniu regionálneho školstva a zvyšovaniu platov. Šéf sekcie rezortných činností Kancelárie ZMOS ich rázne odmieta.
viac
04.12.2020
Rozhodnutie ÚMS ohrozuje prípravu Partnerskej dohody na roky 2021 až 2027
Rozhodnutie Únie miest Slovenska (ÚMS) odstúpiť od memoranda o spolupráci, ktoré podpísala v januári s Úradom podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Združením samosprávnych krajov SK8 ohrozuje prípravu Partnerskej dohody na roky 2021 až 2027.
viac
14.01.2023
Prezidentka SR: Štát musí rátať so samosprávami nielen v dobe krízy
Bolo by prospešné, ak by štát so samosprávami rátal nielen v dobe krízy, keď potrebuje ich pomoc, ale aj vtedy, keď prichádza k rozhodnutiam výrazne ovplyvňujúcim ich rozpočty a kompetencie. Pri piatkovom novoročnom prijatí predstaviteľov samospráv to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.
viac
05.06.2024
Nesúhlasíme so skráteným konaním o návrhu zákona o krajinnom plánovaní
Podpredseda vlády a minister životného prostredia Slovenskej republiky Tomáš Taraba predkladá na dnešné rokovanie vlády SR Návrh na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona o krajinnom plánovaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov s čím zásadne nesúhlasíme.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %