Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
19.03.2022 03:50

Staré Mesto spúšťa komunitné centrum pre deti z Ukrajiny a ich príbuzných


Ilustračná snímka


Staré Mesto zriadi dve azylové komunitné centrá pre deti z Ukrajiny a ich príbuzných. Centrá otvorí mestská časť v pondelok 21. marca v Pistoriho paláci a v Zichyho paláci. Staromestská knižnica zas v priestoroch na Blumentálskej od stredy 23. marca otvára bezplatný kurz slovenského jazyka pre Ukraj


„Deti sa môžu zabaviť v detskom kútiku, pripravili sme pre ne, výtvarné dielne a spoločenské hry. Dospelí si môžu odpočinúť, dať si kávu, stretnúť sa s priateľmi, ale tiež získať potrebné informácie o možnostiach pomoci a podpory. V Pistoriho paláci bude fungovať aj coworkingové centrum a dočasná úschovňa batožiny,“ upresnila Ľubica Hustá, vedúca staromestského oddelenia kultúry, ktoré aktivity pripravilo.

Komunitné centrum v Zichyho paláci na Ventúrskej 9 bude otvorené od pondelka do piatku, vždy od 9.00 do 17.00. Priestory Pistoriho paláca budú k dispozícii od pondelka do piatka od 9.00 až do 21.00. Centrá budú označené viditeľným logom s nápisom Ukrajine Friendly Spot. Svoje otázky môžu záujemcovia smerovať na kontaktné osoby. V Zichyho paláci je to Martina Mišíková (martina.misikova@staremesto.sk), v Pistoriho paláci sa môžu obrátiť na Luciu Salzerovú (lucia.salzerova@staremesto.sk).

„O chod centier sa budú starať naši pracovníci, ale hľadáme aj dobrovoľníkov, ktorí by nám pomohli - ukrajinský a ruský jazyk sú vítané,“ doplnila. Ľ. Hustá.

Ako koordinátori by mohli vypomôcť aj samotní Ukrajinci. Za svoju prácu budú honorovaní, musia však disponovať náležitosťami potrebnými pre zamestnanie sa na Slovensku. Teda mať štatút dočasného útočiska, vybavenú žiadosť o azyl a pracovné povolenie alebo potvrdenie o trvalom resp. prechodnom pobyte v Slovenskej republike.

Od stredy 23. marca spúšťa Staromestská knižnica na Blumentálskej 10/A kurz slovenského jazyka pre Ukrajincov. Kurz je určený pre mládež a dospelých a prebiehať bude dvakrát do týždňa - v stredu od 10.00 do 11.30 a v piatok od 9.00 do 10.30.

Kurz povedú lektori z Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského, z Katedry slovenského jazyka a literatúry. Na kurzy nie je potrebné registrovať sa. V prípade záujmu je možné zaradiť záujemcov aj v priebehu kurzu.

Autor: (ts-Bratislava-Staré Mesto)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.02.2022
Vojna je v Európe. Staré Mesto je pripravené pomôcť utečencom
Vyhlásenie Zuzany Aufrichtovej, starostky mestskej časti Bratislava-Staré Mesto k aktuálnej situácii na Ukrajine.
viac
23.04.2022
Staré Mesto dostalo od Taiwanu dar 250-tis. dolárov na pomoc Ukrajine
Bratislavské Staré Mesto dostalo od Taiwanu dar vo výške 250.000 dolárov (229.631 eur) určený na pomoc Ukrajine. Vyše polovica daru od Taipejskej reprezentačnej kancelárie poputuje spriateleným ukrajinským mestám, ktoré samosprávu požiadali o pomoc, zvyšok pôjde na pomoc Ukrajincom v Starom Meste.
viac
07.09.2022
Staré Mesto pripravuje jesenný zber a odvoz zeleného odpadu
Bratislavské Staré Mesto aj tento rok pripravuje jarný zber a odvoz biologicky rozložiteľného odpadu, teda konárov zo stromov a kríkov.
viac
28.02.2024
Mesto otvorí nové komunitné centrum v Dražovciach
Mesto Nitra pripravuje otvorenie komunitného centra v mestskej časti Dražovce. Radnica začala projekt pripravovať v roku 2021. Ako informoval mestský úrad, kolaudačné rozhodnutie nadobudlo platnosť 1. februára 2024. Zriaďovaciu listinu budú mestskí poslanci schvaľovať na svojom zasadnutí 29. 2. 2024
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %