Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
21.09.2023 04:10

Stará Ľubovňa: V meste štartuje 30. ročník tradičného jarmoku


Ilustračný výrez plagátu


V Starej Ľubovni vo štvrtok štartuje jubilejný 30. ročník tradičného jarmoku. Vedúca oddelenia školstva, kultúry, športu a mládeže na mestskom úrade Eva Kollárová TASR informovala, že na návštevníkov čaká až do nedele (24. 9.) bohatý kultúrny program na dvoch pódiách.


Okrem stánkov s rôznym tovarom a občerstvením, tam bude kočovná koliba, ulička remesiel i atrakcie pre deti. Hlavná tribúna bude pred Okresným úradom, malá tribúna na Námestí sv. Mikuláša. Vo štvrtok podujatie odštartuje tzv. Banánovým behom pre žiakov ľubovnianskych základných škôl. Popoludní je naplánovaná živá pozvánka miestnej základnej umeleckej školy a predstaví sa aj akordeónový orchester Veselé harmoniky. "Večer prídu na rad strašidlá, nebude chýbať ani upálenie Gašpareka," dodala Kollárová.         

V piatok (22. 9.) je pripravený sprievod mestom, tohtoročná historická snímka bude venovaná storočnici Ružbašskej kráľovskej svadby, ktorú pripravil scenárista a režisér Peter Karpinský. Program bude pokračovať vystúpeniami Štefana Repku, skupín Gorals a Vidiek a speváčky Kristíny, záver bude patriť jarmočnej diskotéke.         

V sobotu (23. 9.) pripravilo Ľubovnianske osvetové stredisko program pod názvom "Na figliarsku nôtu", kde vystúpia folklórne súbory i ďalší hostia. "Folkloristi všetkých národností žijúcich v regióne zasadia na sídlisku v centre mesta jabloň, ktorá bude pripomínať 30. ročník tohto podujatia," upozornila Kollárová s tým, že na 1. ročníku zasadili účastníci lipu, ktorá dodnes rastie na trhovisku. Večerný program bude patriť kapelám Komajota, Chiki Liki Tu-a, Batida, program vyvrcholí vystúpením Lukáša Adamca.         

V nedeľu sa tradične budú v skanzene pod hradom Ľubovňa konať Hubertovské slávnosti.         

"Ústredným motívom podujatia bude symbolické krájanie jablka. Staroľubovniansky región je domovom mnohých kultúr a národností, ktoré tu žijú v zhode a porozumení. Ľubovniansky jarmok všetky spája, preto podtitul Všetci sme tu doma. Priestor dostanú regionálne ľudové súbory tak, aby mali v programe zastúpenie všetky národnosti," objasnila Kollárová.         

Aj tento rok budú účastníci jarmoku pomáhať. Po vytvorení vlaňajšieho rekordu, kedy sa tam stretlo najviac jarmočníkov v kroji, sa tento rok pokúsia predať najviac benefičných kalendárov. Prostredníctvom nich spoločne pomôžu 14 deťom a mladým ľuďom s hendikepom.        

 V súvislosti s organizáciou jarmoku sa treba pripraviť na dopravné obmedzenia, niektoré ulice v meste budú úplne uzavreté.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.09.2018
Mesto postupne opravuje všetky zastávky MHD
Mesto Stará Ľubovňa v týchto dňoch končí komplexnú rekonštrukciu zastávok tamojšej mestskej hromadnej dopravy (MHD).
viac
12.08.2021
Stará Ľubovňa realizuje alebo ukončila viac ako 20 investičných akcií
Viac ako 20 investičných akcií v rôznych oblastiach realizuje alebo ukončilo mesto Stará Ľubovňa v tomto roku.
viac
28.04.2022
Mesto chce na obnovu vnútrobloku pri Letnej získať zdroje z IROP
Mesto Stará Ľubovňa sa uchádza o zdroje z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) v celkovej výške 695 000 eur na projekt revitalizácie sídliskového vnútrobloku pri Letnej ulici. Informoval o tom primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko s tým, že celkové náklady sú na úrovni 730 000 eur.
viac
28.09.2022
Na 29. ročníku jarmoku sa pokúsia vytvoriť rekord, treba prísť v kroji
Banánovým behom žiakov štartuje vo štvrtok (29. 9.) v Starej Ľubovni 29. ročník tradičného Ľubovnianskeho jarmoku. Vedúca odboru školstva, kultúry, športu a mládeže na tamojšom mestskom úrade Eva Kollárová uviedla, že pripravený je bohatý program.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %