Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
06.03.2019 10:25

Stará Ľubovňa chce uspieť v boji o titul Mesto kultúry 2020


Ilustračná snímka, zdroj: media.culture.gov.sk


Stará Ľubovňa sa uchádza o titul Mesto kultúry 2020. V rámci dotačného programu Fondu na podporu umenia (FPU) sa spolu s Novými Zámkami a Spišskou Novou Vsou dostala do finálovej trojice.


Z nej vzíde víťazné mesto, ktoré získa prestížny titul na budúci rok, ako aj významné financie na realizáciu rôznych kultúrnych podujatí.       

Tým, že Stará Ľubovňa uspela v prvej fáze, už získala takmer 8500 eur na prípravu propagačných materiálov, v ktorých by mala svoj projekt prezentovať. "Pôjde o propagačné video, respektíve krátky film, ktorý bude mať význam nielen v rámci projektu, ale aj pri celkovej prezentácii mesta," vysvetlil riaditeľ Ľubovnianskeho osvetového strediska Martin Karaš.       

Ako ďalej informovala radnica, teraz sa všetky kreatívne sily mesta sústredia na tento krok. V ďalšom sa ukáže, ako presvedčili hodnotiacu komisiu s projektom, ktorý dostal symbolický názov Uzol kultúry. Spolupráca zahŕňa všetky kultúrne inštitúcie v meste, vrátane spolupráce s občianskymi združeniami, ale aj súkromnou sférou. V prípade úspechu by z neho mali osoh všetci obyvatelia mesta a regiónu, projekt by okrem veľkého posunu v možnostiach rôznych kultúrnych aj nadnárodných podujatí priniesol aj rôzne hmotné benefity, ako sú napríklad oddychové spoločenské zóny či zázemie na kultúru.       

Šéf Ľubovnianskeho osvetového strediska sa spolu s vedúcou oddelenia kultúry Mestského úradu v Starej Ľubovni Evou Kollárovou zúčastnil v Bratislave na tzv. vypočúvaní pred komisiou, ktorá posudzovala zúčastnené mestá, a z prihlásených posunula tri do finále. "Komisia sa živo zaujímala o náš projekt a aktivity, ktoré v rámci kultúry v meste robíme, z mnohých bola úprimne prekvapená," uviedla Kollárová. Mesto by v prípade úspešnosti mohlo získať až 300.000 eur plus 60.000 eur na tzv. dovezenú kultúru, teda veľké kultúrne telesá.       

V rámci prvého ročníka dotačného programu FPU sa slovenským Mestom kultúry 2019 stala Banská Štiavnica s projektom Banská Štiavnica 2019 – Renovácia identity.    

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.12.2019
Zrekonštruovaný Dom kultúry je oficiálne otvorený
Mesto Stará Ľubovňa na jeseň tohto roku definitívne ukončilo stavebné práce v súvislosti s obnovou interiéru tamojšieho Domu kultúry.
viac
12.08.2021
Stará Ľubovňa realizuje alebo ukončila viac ako 20 investičných akcií
Viac ako 20 investičných akcií v rôznych oblastiach realizuje alebo ukončilo mesto Stará Ľubovňa v tomto roku.
viac
28.04.2022
Mesto chce na obnovu vnútrobloku pri Letnej získať zdroje z IROP
Mesto Stará Ľubovňa sa uchádza o zdroje z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) v celkovej výške 695 000 eur na projekt revitalizácie sídliskového vnútrobloku pri Letnej ulici. Informoval o tom primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko s tým, že celkové náklady sú na úrovni 730 000 eur.
viac
21.09.2023
Stará Ľubovňa: V meste štartuje 30. ročník tradičného jarmoku
V Starej Ľubovni vo štvrtok štartuje jubilejný 30. ročník tradičného jarmoku. Vedúca oddelenia školstva, kultúry, športu a mládeže na mestskom úrade Eva Kollárová TASR informovala, že na návštevníkov čaká až do nedele (24. 9.) bohatý kultúrny program na dvoch pódiách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %