Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
30.08.2021 11:48

SR za desať rokov vyprodukovala približne o 3,5 percenta viac odpadu


Ilustračná snímka.


Slovensko za uplynulých desať rokov vyprodukovalo každoročne približne o 3,5 percenta viac odpadu. V minulom pandemickom roku sa trend trochu znížil.


V porovnaní s rokom 2019 vzrástol o 2,71 percenta. Vyplýva to z analýzy Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií (FBERG) Technickej univerzity v Košiciach o využívaní odpadov na Slovensku.

Analýza ukazuje, že najviac odpadu vyprodukoval Bratislavský kraj (357 774 ton), najmenej Trenčiansky a to 251 835 ton. Na skládkach stále končí 48 percent komunálneho odpadu. Oproti predvlaňajšiemu roku ide o pokles o tri percentá, čiže o viac ako 20 000 ton.

Najviac sa skládkuje v Trenčianskom, Banskobystrickom a Prešovskom kraji, zhodne po 57 percent. Najmenej odpadu sa skládkuje v Košickom (33 percent) a Bratislavskom kraji (25 percent), uvádza analýza.

„Trendy vývoja odpadového hospodárstva v Európskej únii potvrdili, že okrem zavedenia triedeného zberu pri zdroji, v krajinách, kde je prítomné aj zariadenie na energetické využitie odpadu (ZEVO), sa kultúra v odpadovom hospodárstve výrazne pozdvihla,” hovorí dekan FBERG Michal Cehlár. Vysvetľuje, že obyvatelia viac separujú, viac sa recykluje a menej sa v danej krajine skládkuje, čo je cieľom odpadového hospodárstva a prechodu na obehové hospodárstvo všeobecne.

Cehlár konštatuje, že v prípade Slovenska je to podobné - kde je ZEVO, tam sa najviac recykluje a najmenej skládkuje. V dvoch najväčších slovenských mestách je vyššie environmentálne povedomie, dostatočné možnosti triedenia pri zdroji, blízkosť regionálnych recyklačných kapacít, využitie zostatkového – nerecyklovateľného odpadu na výrobu energie namiesto skládkovania, tvrdí dekan.

Celková recyklácia podľa analýzy dosiahla v roku 2020 úroveň 44 percent. Najvyšší podiel v zhodnocovaní odpadu majú Bratislavský a Košický kraj. V spaľovniach v Košiciach a Bratislave sa zhodnocuje menej ako osem percent odpadu, čo je 187.795 ton. „V roku 2035 môže mať Slovensko podľa analýzy potenciál na energetické zhodnocovanie pre takmer 700 000 až jeden milión ton odpadu – elektrina pre takmer 180 000 domácností, teplo pre približne 800 000 domácností za predpokladu využitia najlepších dostupných technológií,” podotýkajú analytici.

Potenciál pre energetické zhodnocovanie odpadu je podľa Cehlára v súčasnosti na úrovni 1,1 až 1,3 milióna ton ročne. To by mohla byť ročná spotreba elektrickej energie pre 240 000 domácností či dodávok vykurovacieho tepla pre takmer jeden milión domácností.

Analytici pripomínajú, že do roku 2035 má Slovensko recyklovať 65 percent komunálneho odpadu a skládkovať maximálne desať percent.

Analýzu vypracoval tím pod vedením dekana Cehlára. Analyzoval viac ako 21 000 dát z európskych a slovenských zdrojov. Najväčšími producentmi odpadu naďalej zostávajú severské krajiny, pričom stredoeurópske štáty, vrátane Slovenska v tvorbe odpadu stúpajú, zhodnotili.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.01.2019
Kde by Slovensko mohlo byť, keby zvládalo triediť všetky odpady rovnako?
Ak by sa Slovensku podarilo dosiahnuť rovnako vysokú mieru vytriedenia (a následnej recyklácie) vo všetkých odpadoch, ako pri vyzbieraných plastoch, skle, papieri (vrátane lepenky) a kovoch, mohla by sa krajina spod Tatier uchádzať o popredné miesta v európskom rebríčku úspešnosti recyklovania.
viac
19.08.2020
Odpadové hospodárstvo na Slovensku sa dostalo do krízy
Dôslednú osvetu, vedenie poctivej diskusie s občanmi, ich vtiahnutie do deja a vysvetľovanie vidí ako cestu k obnoveniu dôvery občanov k štátu a jeho inštitúciám premiér Igor Matovič.
viac
20.11.2020
Komunálny odpad treba čo najviac triediť a následne poctivo dotriediť
Zrejme potrebujeme ešte dve veľké spaľovne energetického zhodnocovania odpadov alebo viacero malých.
viac
16.11.2021
Päťdesiatroční (a starší) triedia odpady viac ako mladí
Starší ľudia sú pri triedení komunálnych odpadov zodpovednejší ako mladí. Vyplýva to z  odpovedí tisícky respondentov, ktorý pre potreby OZV ENVI - PAK vykonala prieskumná agentúra MNFORCE.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %