Utorok 17.09.2024
Dnes má meniny 
Olympia
°C
10.09.2024 04:10

Spustili osvetovú kampaň Zastav sršňa


Ilustračný banner


Počuli ste už o sršňovi ázijskom? Na prvý pohľad možno obyčajný hmyz, no v skutočnosti nebezpečný predátor. Ide o invázny druh, ktorý loví včely a iné opeľovače, čo má negatívny dopad na biodiverzitu a poľnohospodárstvo.


Spôsobuje škody v hodnote miliónov eur, a to najmä včelárom, ovocinárom a vinárom. Jeho výskyt bol potvrdený už aj v tesnej blízkosti slovenských hraníc, preto je potrebné pripraviť sa na boj proti jeho šíreniu.

Kampaň ,,Zastav sršňa“

Ekofond SPP spustil osvetovú kampaň, ktorej súčasťou je aj uvedenie prvej slovenskej mobilnej aplikácie „Zastav sršňa“, pomocou ktorej môže verejnosť nahlásiť potenciálny výskyt sršňa ázijského alebo jeho hniezda. Aplikácia je prepojená na Systém rýchleho varovania Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky, čo umožňuje okamžitú reakciu kompetentných. Môžete si ju stiahnuť bezplatne.

V rámci kampane vznikol aj dokumentárny film „Sršeň ázijský – hrozba pre naše opeľovače a biodiverzitu“, ktorý diváka pútavou formou oboznámi s jeho biológiou, hrozbami spojenými s jeho výskytom, skúsenosťami zo zahraničia a predstaví možnosti boja proti jeho šíreniu.

Iniciatíva Zastavme sršňa ázijského

Obzvlášť dôležité je šíriť povedomie o tomto probléme, motivovať ľudí, aby vnímali svoje okolie, boli ostražití a v prípade identifikovania sršňa ázijského alebo jeho hniezda urýchlene informovali príslušné orgány prostredníctvom aplikácie „Zastav sršňa“ alebo e-mailovej adresy srsen@sopsr.sk.

 Prečítajte si viac informácií o projekte.

Autor: (Zdroj: Ekofond SPP, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2016
Do kampane za menej odpadu Litter Less sa tento rok zapojí 16 škôl
Praktickým workshopom v pondelok v Trenčíne odštartoval piaty ročník kampane za menej odpadu – Litter Less Centra environmentálnych aktivít (CEA). Jeho cieľom je pod dohľadom profesionálnych žurnalistov naučiť mladých reportérov vytvoriť krátku správu o problematike odpadov a publikovať ju.
viac
04.08.2017
Nerezidentov motivujú, aby zmenou trvalého pobytu pomohli rozvoju mesta
Výzva pre tých, ktorí síce žijú v Bratislavskom kraji, no nie sú v ňom prihlásení na trvalý pobyt, aktuálne zaznieva nielen v predvolebnej kampani predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavla Freša, ale aj v komunikácii mesta Stupava.
viac
20.09.2018
Michal Sýkora: Kvalitu samosprávy ovplyvní aj predvolebná kampaň
Pred novembrovými komunálnymi voľbami nás čaká obdobie volebných kampaní, ktorých priebeh ovplyvní nielen výsledky volieb do orgánov miest a obcí, teda personálne obsadenie pozícií primátorov, starostov a zloženie zastupiteľstiev, ale aj samotnú kvalitu miestnej územnej samosprávy v ďalších rokoch.
viac
03.06.2019
Do práce na bicykli najazdili zamestnanci Zelenej župy viac ako 3 700 kilometrov
V poradí 6. ročník celoslovenskej kampane Do práce na bicykli úspešne dobicykloval do svojho finišu. Počas celého mája jazdilo do práce na bicykli 24 župných zamestnancov rozdelených do 6 tímov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %