Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
15.05.2018 02:14

Poslaním kampane Tu vodu nepi! je upozorniť na tému podzemnej a povrchovej vody


Základným poslaním kampane Tu vodu nepi!, ktorú pripravilo občianske združenie Za našu vodu, je upozorniť obyvateľstvo na tému ochrany povrchovej a podzemnej vody, aby sa cez ňu neznečistila pitná voda. Uviedla to na tlačovej konferencii Annamarie Velič (na snímke), predsedníčka občianskeho združenia Za našu vodu. FOTO TASR - Marko Erd


Základným poslaním kampane Tu vodu nepi!, ktorú pripravilo občianske združenie Za našu vodu, je upozorniť obyvateľstvo na tému ochrany povrchovej a podzemnej vody, aby sa cez ňu neznečistila pitná voda.


Uviedla to na pondelkovej tlačovej konferencii v Bratislave Annamarie Velič, predsedníčka občianskeho združenia Za našu vodu.       

Velič pripomenula, že podzemná voda je veľmi dôležitá. "Druhým cieľom je skontrolovať všetky vodné zdroje pitnej vody na Slovensku v čo najviac obciach v republike," povedala Velič. Dodala, že združenie chce občanom umožniť, aby mali pravdivé a včasné informácie o tom, akú vodu pijú. Iniciatíva chce zároveň aktivizovať občanov, aby svojou podporou iniciovali riešenia neuspokojivého stavu súvisiaceho s ochranou vody.       

Iniciatíva reaguje na fakt, že napriek vyhláseniu Žitného ostrova za chránenú vodohospodársku oblasť, sa kvalita vody v tejto lokalite zhoršuje. Dôvodmi sú podľa environmentalistu Petra Kovarika nesystematicky monitorované a neriešené environmentálne záťaže, nadmerné používanie agrochemikálií, netesné skládky odpadov či nekontrolované výruby lesa pri vodných nádržiach. "Tieto problémy sa netýkajú iba Žitného ostrova, ale aj ďalších oblastí na Slovensku," povedal Kovarik. Ako príklad uviedol oblasť vodnej nádrže Starina na východe krajiny či oblasť Starej Bystrice na Kysuciach.       

Občianske združenie vzniklo ako odpoveď skupiny aktivistov, odborníkov a angažovaných občanov na stav, kedy sú stále častejšie kauzy ohľadom znečistenia podzemnej a pitnej vody. Podľa združenia má štát schválené zákony a založené inštitúcie, ktorých úlohou je chrániť zdravie obyvateľov a v prípade nepriaznivého vplyvu životného prostredia má občanov včas informovať o príčinách a následkoch tohto stavu. Napriek tomu podľa Velič nastali situácie, kedy občania pili zdravotne závadnú vodu, a tieto informácie nedostali. Zámerom podľa občianskeho združenia je vypracovať návrh riešenia problému, ktorý bude nielen právne podchytený, ale i prakticky uplatňovaný.       

Najvzácnejšie vodohospodárske oblasti bude chrániť nový zákon Lex Žitný ostrov, ktorý presne určuje kompetencie a povinnosti všetkých rezortov, v piatok (11. 5.) ho predstavilo ministerstvo životného prostredia. Na príprave zákona spolupracovali tri rezorty - životného prostredia, zdravotníctva a pôdohospodárstva. Nový zákon presne určuje kompetencie a povinnosti všetkých rezortov a inštitúcií - od samosprávy, cez úrad verejného zdravotníctva až po jednotlivé ministerstvá. Umožňuje každému dotknutému orgánu vyžiadať si spoluprácu ďalších odborných subjektov, aby kontroly prebiehali maximálne efektívne. Zároveň sprísňuje pokuty pri porušení pravidiel. Napríklad pri použití zakázanej chémie na ochranu rastlín v chránenej vodohospodárskej oblasti bude hroziť pokuta až do 165-tis- eur.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.10.2018
Aktivistom sa nepáči plánovaná výstavba pri vodnom zdroji Šamorín
Aktivisti z občianskeho združenia (OZ) Za našu vodu kritizujú spôsob vyhlasovania ochranných pásiem vodných zdrojov. Nepáči sa im, že neďaleko vodného zdroja pri Šamoríne je plánovaná výstavba obytného komplexu, čo bude mať za následok znemožnenie rozšírenia ochranných pásiem.
viac
29.01.2020
Žitný ostrov ohrozuje aj skládka v Žabom majeri, upozorňujú aktivisti
Toxická skládka v bratislavskej Vrakuni nie je jedinou hrozbou pre vody Žitného ostrova. Reálnym rizikom je aj skládka v bratislavskej mestskej časti Rača, v lokalite Žabí majer.
viac
25.05.2020
BVS momentálne neeviduje priame ohrozenie žiadneho vodného zdroja
Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) aktuálne neeviduje priame ohrozenie žiadneho vodného zdroja.Uviedli to bratislavské vodárne s tým, že sa to však časom môže zmeniť, ak budú ľudia nezodpovedne konať vo vzťahu k prírode a do pôdy sa dostane priveľa znečistenia.
viac
04.07.2023
V Dunaji je už niekoľko rokov viac plastov ako ikier
Už niekoľko rokov nájdeme v Dunaji viac plastov ako ikier a množstvo plastov stále stúpa. Ako informovalo Ministerstvo životného prostredia SR na sociálnej sieti, denne vyplaví Dunaj do Čierneho mora viac ako štyri tony plastov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %