Utorok 17.09.2024
Dnes má meniny 
Olympia
°C
10.09.2024 05:15

Spustenie Akadémie prevencie proti šikane v Partizánskom


Snímka zdroj: ZMOS


Dnes bol v Partizánskom oficiálne spustený spoločný projekt Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Úradu komisára pre deti s názvom Akadémia prevencie proti šikane, ktorého cieľom je aktívne bojovať proti šikane na slovenských základných školách.


Na podujatí sa zúčastnilo viac ako 250 žiakov ôsmeho a deviateho ročníka, ako aj 60 riaditeľov, učiteľov a členov podporných tímov zo šiestich základných škôl v meste Partizánske.

Akadémia prevencie proti šikane je inovatívny projekt zameraný na komplexnú prevenciu a osvetu v oblasti šikany. Cieľom projektu je zvýšiť povedomie medzi študentmi, pedagógmi a rodičmi o dôležitosti otvorenej komunikácie a budovania bezpečného školského prostredia. Predseda ZMOS, Jozef Božik, zdôraznil význam tejto iniciatívy.

„Vytváranie bezpečného prostredia pre naše deti je pre ZMOS kľúčovou prioritou. Akadémia prevencie proti šikane je konkrétnym krokom, ktorým chceme zmeniť atmosféru na školách a posilniť zodpovednosť všetkých zúčastnených strán. Týmto projektom chceme inšpirovať nielen školy, ale aj celé komunity, aby sa šikane postavili aktívne a spoločne."

Projekt je založený na systematických rozhovoroch s deťmi, učiteľmi a rodičmi. Komisár pre deti, Jozef Mikloško, ktorý sa takisto zúčastnil na podujatí, zdôraznil, že najdôležitejšie je začať otvorenú diskusiu o problémoch detí. „Rozhovory o šikane sú prvým krokom k jej potlačeniu. Naša práca je založená na počúvaní detí a hľadaní riešení spoločne s pedagógmi a rodičmi. Cieľom Akadémie je nielen vzdelávať, ale aj vytvoriť platformu, kde budú deti cítiť, že ich hlas je vypočutý."

Počas podujatia prebiehali diskusie medzi odborníkmi z Úradu komisára pre deti, zástupcami ZMOS a študentmi, pedagogickými asistentmi, školskými psychológmi a ďalšími členmi podporných tímov. Tieto aktivity majú za cieľ stanoviť konkrétne postupy, ktoré pomôžu školám efektívne bojovať proti vzniku šikany.

Počas tlačového brífingu bola predstavená aj spoločná publikácia proti šikane, ktorá bude distribuovaná školám po celom Slovensku. Tento materiál poskytne školám a rodičom praktické rady a metodiky na identifikáciu a riešenie prípadov šikany, ako aj na prevenciu jej výskytu.

Akadémia prevencie proti šikane bude postupne prechádzať základnými školami po celom Slovensku, kde sa budú realizovať podobné vzdelávacie programy a aktivity. Tento projekt vytvára priestor pre dlhodobé zlepšovanie vzdelávacieho prostredia a podporu detí, ktoré čelia rôznym formám šikany.

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.02.2017
Preventívna činnosť MsP Trebišov na základnej škole
Mestská polícia v Trebišove sa chce, podľa svojho plánu činností na rok 2017, intenzívnejšie zameriavať na preventívnu činnosť. Vo februári príslušníci MsP zrealizovali prednášku pre žiakov 8. a 9. ročníka na Základnej škole I. Krasku v Trebišove.
viac
02.07.2020
Partizánske spustilo mestský parkovací systém
Samospráva Partizánskeho v stredu spustila mestský parkovací systém. Zavedením plateného parkovania sleduje reguláciu statickej dopravy v centrálnej zóne mesta. Financie, ktoré zo systému získa, chce spätne investovať do dopravy.
viac
15.08.2020
Slnko v sieti spustilo divácke hlasovanie
Národné filmové ocenenie Slnko v sieti za rok 2019 spozná o necelý mesiac svojich víťazov. O laureátovi Diváckej ceny rozhodne verejnosť, ktorá môže od piatka hlasovať za svoj obľúbený film. Za organizátorov o tom informoval Radomír Brhlík.
viac
22.04.2024
ZMOS a Úrad komisára pre deti pripravujú Akadémiu prevencie proti šikane
Systém riešenia šikany podľa nich vyžaduje nadrezortný prístup, preto v utorok (23. 4.) zvolali okrúhly stôl, za ktorým chcú projekt predstaviť zástupcom viacerých rezortov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %