Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
10.02.2023 10:35

Správca zálohového systému zvyšuje manipulačné poplatky pre distribútorov


Ilustračná snímka.


Distribútori zabezpečujúci zálohovanie plastových obalov budú mať zvýšený manipulačný poplatok. Informuje o tom Správca zálohového systému.


"V prípade zálohomatov sa bude prihliadať na množstvo priemerného mesačného vyzbieraného objemu zálohovaných obalov za daný rok. Pre ručný zber sa nielen výrazne zvyšuje poplatok skoro na dvojnásobok, ale bude obchodníkovi aj priamo preplatený celý náklad za ručný skener vo výške približne 700 eur," priblížila marketingová manažérka Správcu zálohového systému Monika Farka.

Dodala, že k zvýšeniu manipulačných poplatkov došlo po nezávislej externej analýze vychádzajúcej z relevantných dát. "Správca záloh by týmto krokom rád zvýšil motiváciu aj menších prevádzok, ktorých zapojenie je dôležité v prípade snahy zahustiť odbernú sieť o predajne nachádzajúce sa v menších obciach," vysvetlila Farka.

Zvýšenie by tak podľa jej slov malo prispieť k ďalšiemu zefektívneniu fungovania zálohového systému na Slovensku a napĺňaniu cieľov na tento rok, čo je predovšetkým dosiahnutie miery návratnosti aspoň 80 percent.

Na Slovensku sa v roku 2022, počas prvého roka zálohovania, vyzbieralo viac ako 787 miliónov zálohovaných nápojových obalov. Od januára do novembra 2022 uviedli na trh miliardu zálohovaných PET fliaš či plechoviek. Ku koncu minulého roka bolo registrovaných vyše 3000 odberných miest.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2021
Projekt LIFE má zlepšiť stav populácie sysľa pasienkového na Slovensku
Medzinárodný projekt LIFE má zlepšiť nepriaznivý stav populácie sysľa pasienkového. Počet jedincov a reprodukčných kolónií by sa mal zvýšiť o 100 percent. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR o tom informuje na svojej webovej stránke.
viac
26.03.2021
Zefektívnenie fungovania verejnej správy
Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR na svojej webovej stránke zverejnil odkaz na promo video modelu CAF, ktorý je zameraný na organizácie verejnej správy, ktorého zavedenie napomáha organizácii zefektívniť svoje fungovanie.
viac
08.04.2021
Košický a Prešovský kraj pripravujú novinky v autobusovej doprave
Košický samosprávny kraj (KSK) a Prešovský samosprávny kraj (PSK) pripravujú novinky v integrovanom dopravnom systéme (IDS). Tarifa prímestskej autobusovej dopravy sa už čoskoro zmení z kilometrickej na zónovú.
viac
30.06.2021
Zvyšujú sa príspevky na opatrovanie
Vláda SR v stredu schválila na svojom rokovaní Návrh nariadenia vlády Slovenskej republiky, ktorým sa ustanovuje výška sadzby na jednu hodinu osobnej asistencie a výška peňažného príspevku na opatrovanie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %