Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
11.03.2021 10:20

Ministerstvo školstva investuje ďalších 8 miliónov eur na asistentov učiteľa


Ilustračná snímka.


Ministerstvo školstva spúšťa premenu poradenského systému pre deti a žiakov. Súčasný rozdvojený systém postupne nahradí systém, v ktorom dieťa dostane komplexnú starostlivosť „pod jednou strechou“.


Rodičom prinesie jednoduchšiu orientáciu v možnostiach pomoci a deťom včasný prístup ku kvalitnej podpore a poradenstvu, a to naprieč celým Slovenskom. Spustenie nového systému je plánované na január 2023.

Základné školy navštevuje v súčasnosti približne 75-tisíc detí so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Služby poradenstva a prevencie deťom poskytujú dva druhy zariadení – centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie (CPPPaP) a centrum špeciálno-pedagogického poradenstva (CŠPP).

Po novom bude pre dieťa a jeho rodičov k dispozícii podpora na piatich na seba nadväzujúcich úrovniach. Na prvom stupni od učiteľa v triede, na druhom stupni od školského podporného tímu, na 3. a 4. stupni v Centre poradenstva a prevencie a na 5. stupni v Špecializovanom centre poradenstva a prevencie.

Jednotlivé úrovne poradenského systému prepojí jednotný e-systém, čím sa zabezpečí vzájomná informovanosť odborníkov a redukcia byrokracie v poradenstve. Rodičov bude procesom sprevádzať koordinátor klienta. „Rodičovi sa už v praxi nebude stávať to, že mu pri návšteve centra povedia – sem nepatríte a musíte ísť do iného centra,“ uviedla riaditeľka Odboru inkluzívneho vzdelávania na ministerstve školstva Svetlana Síthová.

Zmeny budú súčasťou školského zákona, ktorý bude predložený do skráteného medzirezortného pripomienkového konania. Nový systém poradenstva by mal začať platiť od januára 2023.

Viac informácií TU.

Autor: (minedu.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2020
Priamy kontakt so študentmi pri dištančnom vzdelávaní chýba
Prechod na dištančné vzdelávanie nebol na viacerých stredných školách (SŠ) problémový. Učiteľom však chýba priamy kontakt so študentmi. Po prvom týždni dištančného vzdelávania sa na tom zhodli viacerí riaditelia SŠ na Slovensku.
viac
12.11.2020
Rezort školstva už odoslal peniaze na digitálne vybavenie škôl
Rezort školstva informuje, že viac ako 6 miliónov eur na digitálnu techniku už odišlo do škôl. Pokiaľ školy peniaze nedostali je potrebné sa obrátiť na zriaďovateľa, prípadne VÚC či okresný úrad.
viac
26.01.2021
Petržalka zjednotila výšku príspevku pre deti v MŠ
Výška príspevku za pobyt dieťaťa v materskej škole v bratislavskej Petržalke sa zjednotila pre všetky deti bez ohľadu na miesto trvalého pobytu. Po novom je to 40 eur na jedno dieťa na mesiac.
viac
10.08.2021
Včera sa spustili Letné školy
Letné školy sa budú konať počas nasledujúcich troch augustových týždňov – t. j. od 9. augusta do 27. augusta 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %