Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.08.2022 08:25

Správa TANAP-u plánuje masívne a koncepčne obnoviť turistickú infraštruktúru


Na snímke pohľad na tatranský štít Kriváň, foto z archívu. Snímka zdroj: (tasr).


Správa Tatranského národného parku (TANAP) plánuje masívne a koncepčne rekonštruovať turistickú infraštruktúru.


Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR vypísalo výzvu z Integrovaného regionálneho operačného programu za sedem miliónov eur na prípravu projektov, ktoré zlepšia podmienky na ekoturizmus v národných parkoch.

"Pri príprave reformy národných parkov sme aj s podpredsedníčkou vlády Veronikou Remišovou hovorili o tom, čo by sme potrebovali. V tomto prípade sa budeme uchádzať o zdroje na projektové dokumentácie, predovšetkým na rekonštrukciu turistickej infraštruktúry. Cieľom je, aby sa návštevník v národnom parku cítil dobre, bol v bezpečí a dostal maximum informácií," uviedol riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

Remišová na sociálnej sieti uviedla, že predprojektová príprava financovaná z eurofondov ešte v rámci dobiehajúceho programového obdobia je základným predpokladom na rýchlejšie čerpanie nových eurofondov. "Keď budeme mať pripravené kvalitné projekty, budú sa môcť začať ihneď financovať z nových výziev. Po novele zákona, vďaka ktorej má ochrana prírody v národných parkoch absolútnu prednosť pred ťažbou dreva, sme sa posunuli ďalej," upozornila.

Správa TANAP-u chce následne v ďalších výzvach financie získať na konkrétne projekty obnovy návštevníckych centier, náučných a turistických chodníkov, či terénnych staníc určených na vzdelávanie, prípadne príležitostné prenocovanie návštevníkov. Súčasťou projektov budú aj nové prístrešky, smerovníky, značenie trás, informačné panely a podobne, ochranári chcú pre návštevníka vytvoriť jednotný a zrozumiteľný systém platný v celom národnom parku. "Plánujeme dokonca zjednotiť infraštruktúru v rámci celých Tatier, napríklad aj s poľskou stranou," dodal námestník Správy TANAP-u Slavomír Celer.

Najproblémovejšie lokality sú podľa neho najmä vysokohorské sedlá - Sedielko, Priečne sedlo a Prielom, kadiaľ prechádza veľa turistov, chodníky sú v zlom stave a je nutné chrániť tam aj vzácne biotopy. "Naším cieľom je, aby tam ľudia nešliapali po vegetácii a chodili v koridore chodníka, no zároveň, aby boli v bezpečí. Jedno s druhým súvisí, chceme ochrániť aj turistov, aj vzácne rastliny a živočíchy," upozornil Celer.

Prípravné práce na projekty budú podľa Majka prebiehať na budúci rok, následne bude mať Správa TANAP-u päť rokov na to, aby ich zrealizovala. "Jedným z najväčších projektov je vybudovanie nového infocentra v Tatranskej Polianke. Tam už viac ako desať rokov vlastníme pozemok, aj v územnom pláne je to pripravené na administratívnu budovu," konkretizoval riaditeľ.

V tejto súvislosti myslí Správa TANAP-u aj na chýbajúce verejné toalety v národnom parku. Aktuálny stav je podľa Majka katastrofálny a od vzniku najstaršieho národného parku sa nijako neriešil. "Je to pre nás veľké bremeno, veľká zodpovednosť a pevne verím, že spolu s príslušnými samosprávami poskytneme turistom to, čo treba. Začať musíme na miestach, kde návštevníci parkujú autá a následne riešiť toalety na turistických chodníkoch," skonštatoval riaditeľ. Ochranári majú ambíciu realizovať ich ekologickou a udržateľnou formou, v tomto smere sa chcú inšpirovať napríklad Francúzmi či poľskými kolegami. "Budeme hľadať systém, ktorý dokážeme personálne aj finančne zabezpečiť. Všade v zahraničí je to však spojené aj s príspevkom od návštevníka," uzatvára Majko.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.04.2017
Operačný program Efektívna verejná správa podporí vzdelávanie analytikov
Analytickí zamestnanci viacerých štátnych inštitúcii, ktorí sú pre verejnú správu kľúčoví, budú mať možnosť sa s finančnou podporou Európskej únie ďalej vzdelávať.
viac
02.10.2020
Konferencia o bezpečných cyklotrasách
Nadácia Ekopolis pozýva aj odborníkov z miest a obcí na konferenciu Zvýšenie bezpečnosti na cestách Dunajskej oblasti pre všetkých účastníkov premávky, ktorá sa uskutoční online 15. októbra 2020 od 10,00 do 12,30.
viac
16.10.2020
ZMOS má ďalší úspešný projekt. Aktuálne sa bude orientovať na Ukrajinu
Združenie miest a obcí Slovenska uspelo pri schvaľovaní nového projektu. Intenzívna slovensko – ukrajinská spolupráca potrvá 24 mesiacov a bude mať konkrétne parametre udržateľnosti aj užitočnosti.
viac
16.09.2022
V obci vybudovali novú cyklotrasu dlhú takmer 1,6 kilometra
V obci Smižany pri Spišskej Novej Vsi vybudovali vďaka európskym fondom nový cyklistický chodník. V týchto dňoch ho dokončili a obec v súčasnosti čaká na kolaudačné rozhodnutie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %