Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.01.2019 05:40

Splnomocnenec vlády A. Ravasz rokoval s desiatkami rómskych starostov


Splnomocnenec vlády A. Ravasz. (Snímka: TASR)


Priority úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity a možnosti čerpania eurofondov na rôzne obecné projekty patrili k témam piatkového stretnutia splnomocnenca vlády Ábela Ravasza s tromi desiatkami rómskych starostov z celého Slovenska.


Stretnutie sa konalo v obci Vtáčkovce v okrese Košice-okolie, kde je na čele samosprávy Gabriela Gáborová, jedna z dvoch rómskych starostiek na Slovensku.       

Podľa Ravasza je po minuloročných komunálnych voľbách rekordný počet rómskych starostov obcí, odhaduje ich na celkovo 45. Rozhovory s tými, ktorí prijali pozvanie, označil za veľmi užitočné pre obe strany. "Vieme sa takto porozprávať, o čom sú priority úradu, a na druhej strane si vieme vypočuť spätnú väzbu starostov, v čom by sme mali pridať, čo máme dobre vyriešené, ako fungujú tie projekty, ktoré dávame do pozornosti, či idú do investícií, alebo či u nich fungujú terénne služby," zhodnotil pre novinárov.       

Starostov Ravasz upozornil na zavedenie povinnej predškolskej dochádzky od septembra 2020, na čo sa musia obce pripraviť. "Máme eurofondový projekt na to, aby mohli dotvoriť prípadné chýbajúce kapacity. Ďalšie investičné projekty, ktoré sú dostupné, sa týkajú komunitných centier, prestupného bývania, ciest, pitnej vody či kanalizácie. Čiže je to široký sortiment možností pre obce, samozrejme aj s ich spoluúčasťou," uviedol.       

Z podnetov od starostov splnomocnenec spomenul chýbajúce zdroje z eurofondov na výstavbu základných škôl, potrebu väčšej podpory zamestnávateľom ochotných zamestnať väčší počet pracovníkov z marginalizovaných komunít, ako aj problém s pozemkovými úpravami.       

Starostka Vtáčkoviec ocenila spoločné stretnutie ako prínosné pre šéfov samospráv. "Získali sme množstvo informácií, čo sa týka projektov, konkrétne aj v našej obci," povedala. Vo Vtáčkovciach plánujú výstavbu materskej školy, ako aj zapojenie sa do ďalšej fázy terénnej sociálnej práce.       

Na stretnutí sa zúčastnil aj rómsky poslanec Národnej rady (NR) SR Štefan Vavrek, ktorý taktiež informoval o svojich prioritách poslaneckej činnosti. "Chceme vytvoriť nejaké spoločné fórum na diskusiu o aktuálnych problémoch a dal som aj verejný prísľub, že každého starostu navštívim v jeho obci," konštatoval.        

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.01.2018
Predstavitelia TTSK pokračujú v stretnutiach so starostami a primátormi
Starostovia a primátori obcí a miest okresu Galanta sa stretli v pondelok s predsedom Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozefom Viskupičom a jeho zástupcami.
viac
07.12.2018
TSK ocenený za najviac študentov zapojených v systéme duálneho vzdelávania
V účelovom zariadení Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) v Častej-Papierničke sa v prvý decembrový utorok stretli odborníci na odborné vzdelávanie a prípravu, aby prebrali smerovanie a budúcnosť slovenského odborného vzdelávania v najbližších rokoch a stanovili si konkrétne úlohy.
viac
28.06.2019
Parlament schválil povinnú predškolskú výchovu pre päťročné deti
Národná rada vo štvrtok 27. júna schválila návrh na zavedenie povinnej predškolskej výchovy pre všetky päťročné deti. Ide o návrh, ktorý už dlhšiu dobu presadzoval splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz.
viac
10.09.2019
Predseda ZMOS sa listom obrátil na poslancov parlamentu pôsobiacich v samospráve
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa listom obrátil na členov parlamentu, ktorí pôsobili, alebo pôsobia v samospráve. Dôvodom je novela zákona o dani z príjmu a fakt, že na základe svojho pôsobenia v samospráve veľmi dobre vedia, čo sa môže diať.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %