Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
30.08.2019 05:50

Spišské Podhradie si pripomína 770. výročie prvej písomnej zmienky


Ilustračný výrez plagátu


Mesto Spišské Podhradie si oslavami pripomína 770. výročie prvej písomnej zmienky. Trvajú od piatka a vyvrcholia v nedeľu 1. septembra.


Ako uvádza radnica na svojej webstránke, Spišské Podhradie sa prvý raz spomína v listine z 19. septembra 1249 ako mesto, ktoré obývajú Sasi pod Spišským hradom. Z podhradia Spišského hradu sa v priebehu storočí vyvinulo samostatné, od hradu nezávislé mesto.       

Od piatkového rána sa v meste konajú Podhradské trhy, popoludní sa uskutoční slávnostná svätá omša vo Farskom kostole Narodenia Panny Márie. "Mesto si pripomenie svojich občanov a tých, ktorí svojou prácou a prínosom prispeli k rozvoju mesta v kultúrnej, športovej i ekonomickej oblasti, slávnostným oceňovaním osobností mesta Spišské Podhradie, ktoré sa uskutoční v Kine Slovan o 15.30 h. Večer bude pre návštevníkov pripravený kultúrny program," uvádza samospráva na svojej webstránke.       

V piatok o 20.30 h bude v budove Mestského múzea otvorený tretí výstavný projekt s názvom Duša meča, ktorý dopĺňa výstavy Relikviár 2233 v mestskej synagóge a exteriérovú výstavu Šum mesta. Všetky tri výstavy, pripravené v spolupráci so Slovenským národným múzeom (SNM) - Spišským múzeom v Levoči, zdôrazňujú podľa organizátorov bohatý kultúrny a umelecký potenciál mesta a jeho obyvateľov.       

V sobotu (31. 8.) popoludní sa predstavia detské folklórne súbory, Vranovské chodúľové divadlo a skupina Country Duo Weteráni. O 20.00 h sa na Mariánskom námestí uskutoční galavečer. Bude v duchu spájania Spišského hradu a jeho podhradia v predstavení legendárnych príbehov, ktoré súvisia s históriou celej lokality, cez osudy unikátnych živých sôch.       

Nedeľňajší (1. 9.) program vyplní športové zápolenie v rámci XXXVI. ročníka 20. Mierových kilometrov okolo Spišského hradu a koncert skupiny Golden Era v parku za mestským úradom.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2016
Spoznajte zlomové okamihy mestskej histórie
Špeciálnu tematickú prehliadkovú trasu mestom si pri príležitosti 730. výročia prvej písomnej zmienky o Liptovskom Mikuláši pre návštevníkov pripravilo tunajšie informačné centrum.
viac
18.06.2018
Bojnice si pripomenuli 905. výročie prvej písomnej zmienky o meste
Bojnice si pripomenuli 905. výročie prvej písomnej zmienky o meste. Míľnik oslávili v sobotu (16. 6.), pre obyvateľov i návštevníkov mesta pripravili vystúpenia umelcov, výstavu o histórii školstva, remeselný trh či pôvodný bojnický muzikál so živým orchestrom z dielne miestnej základnej umeleckej š
viac
07.09.2023
Našim verným mešťanom a hosťom-Fidelibus civibus et hospitibus nostris
Rok 2023 je rokom okrúhlych jubileí pre mesto Prievidza - pripomína si 910. výročie prvej písomnej zmienky a 640 rokov od získania privilégií slobodného kráľovského mesta.
viac
08.09.2023
Výročie prvej písomnej zmienky oslávia Bojnice trojdňovým programom
Mesto Bojnice oslávi 910. výročie prvej písomnej zmienky trojdňovým programom. Oslavy potrvajú od 15. do 17. septembra a ponúknu aktivity pre všetky vekové kategórie. Ich súčasťou bude slávnostné oceňovanie osobností, remeselníci, dobové podujatia i zabíjačka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %